2020. szeptember 1., kedd

Belhaven Black Scottish Stout

Híres a skót whisky, a skót szoknya, a skót rögbi, s szintén skót a nevezetes James Bond első megszemélyesítője, Sir Sean Connery színész is, aki 2020. augusztus 25-én ünnepelte a 90. születésnapját. Most már azt is ki merem jelenteni, hogy a rettenthetetlen William Wallace és a halhatatlan Duncan MacLeod népe sört is tud főzni. A hetesre pontozott és finomnak ítélt Innis & Gunn Original után következzen egy ír stílusú skót stout, azaz a Belhaven Black, amelyet az első korty után megkedveltem. De mielőtt kiveséznénk ezt a seritalt, szóljunk két szót a Belhaven Breweryről, amely a több mint 300 esztendős korával Skócia legrégibb, még mindig működő sörfőzdéje. A dunbari székhelyű sörgyárat 1719-ben John Johnstone alapította, s az Edinburgh-tól keletre található tengerparti város lassan Európa-szerte híres lett a kiváló minőségű habos nedűjéről.



A Belhaven Brewery túlélte az emberiség történetének eddigi két nagy világégését, majd 1972-ben Johnstone utódai eladták a családi főzdét. Közel négy évtizeddel később, 2011-ben modernizálták a sörgyárat, ahol azóta az új technológiák és a régi hagyományok kéz a kézben járnak, s a marketingszöveg szerint jelen pillanatban tizenkilencféle kiváló sört főznek.

A Belhaven Black Scottish Stout három – Pale, Chocolate, Crystal – malátafajtából, pörkölt árpából és Challenger komlóból készül, s a mesterien összerakott elegy színe éjfekete. Pohárba kiöntve szépen fejlődik a kis szemű bézs habja, amely meglehetősen tartós. A Guinness habkoronája jutott róla eszemben, de a skót söré nem volt annyira krémes. Illata pörkölt malátás és csokoládés jegyeket hordoz magában, a kellemes, de nem erőteljes aromát pedig egy kis édeskés beütés egészíti ki. Íze egyszerűen élvezetes: a pörkölt maláta, a kávé és a fekete csoki zamata nagyszerűen fonódik egymásba, amit a komló tiszta keserűsége tesz teljessé.

A Belhaven Black száraz, akár egy minőségi bor, ehhez adódik hozzá a visszafogott szénsavasság és az alacsonyabb alkoholtartalom (4,2%). Ha már korábban szóba hoztam a Guinnesst, akkor el kell mondanom, hogy ez a skót sör jobb és finomabb, mint a világhírű ír testvér palackozott változata, és csak ajánlani tudom. Kissé drága, de a meglepő sörös élmény kárpótol minden egyes baniért, amit kifizettünk ezért a különleges stoutért. Egészségünkre!



Gyártja: Belhaven Brewery Company Ltd.
Származási hely: Skócia
Itt vettem: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 10,99 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,2%
Szárazanyag-tartalom: 10,2ºP
IBU (keserűségi egység): 20
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Típus: stout – irish dry (fekete sör)
Színe: éjfekete
A sör pontszáma: 8/10
Ebből fogyasszuk: pintes vagy shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.belhaven.co.uk

          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése