2022. február 15., kedd

Alkoholmentes sör, amelynek valódi söríze van és környezetbarát is

Az alkoholmentes sörök külsejükben ugyan hasonlíthatnak hagyományos sörökhöz, az ízükkel azonban, a fogyasztók szerint jócskán vannak még gondok.

Fotók: Pixabay

A Koppenhágai Egyetem számolt be arról, hogy az alkoholmentes sör ízét jelentősen javítani tudták. Az egyébként egyre növekvő számú fogyasztótábor szerint az alkoholmentes sör gyakran vízízű, unalmas, és, amint azt az egyetem professzora, Sotirios Kampranis elmondta, ennek az az egyik természetes oka, hogy az alkoholmentes sörökből hiányzik a komló aromája. „Amikor az alkoholmentesítés során például felmelegítik a sört, akkor a komló ízanyaga is elbomlik. Más eljárások során, amikor például rövid érleléssel válik alkoholszegénnyé a sör, ugyanez a probléma lép fel, mivel a komló ízét alkohol közvetítésével adná át az italnak.”

Nemrégiben azonban az EvodiaBio nevű cég, amelyet részben Kampranis alapított, sikeresen átlépett ezen a problémán: megoldották, hogy alkohol nélkül is belekerülhessen a komlóaroma a sörökbe. A titok, amelyet sok éves fejlesztő munkával tudtak elérni, az volt, hogy a komló ízének fő összetevőit jelentő monoterpenoidokat sikerült az érlelést követően a sörhöz adniuk, ezt pedig soha korábban nem sikerült még senkinek se megoldania. A kutatók élesztőgombákkal gyártatták le azokat az anyagokat, amelyeket egyébként a komlóból kivonva a sörhöz adnak – hogy aztán az alkoholmentesítéssel ez el is tűnjön. Az élesztők biztosította aromaanyag ezt teljesen képes kiváltani.


Az eljárás nemcsak az alkoholmentes sör problémáját oldhatja meg, hanem a hagyományos sörgyártásban is fontos változást hozhat. Az aromáért termelt komló igen vízigényes (egyetlen kilónyi aroma-komló termesztéséhez 2,7 köbméter vízre van szükség), nagy szén-dioxid lábnyomú növény, és legnagyobb részben az USA nyugati partvidékén termelik. Drága a szállítása, mivel hűteni kell, és nagy távolságokba lévő sörgyárakba juttatják el. Az élesztőgombák előállította aromához tízezerszer kevesebb víz kell, és több mint százszor kevesebb szén-dioxid-kibocsátásával jár az eljárás!


A kutatók bíznak benne, hogy a találmányuknak köszönhetően sokkal többen mondanak majd le az egészségre ártalmas alkoholról, ha anélkül is megfelelő ízvilágú sört kaphatnak. Az eljárást már tesztelik dán sörfőzdékben, és a tervek szerint 2022 októberére már a teljes söripar számára elérhetővé válik majd. Hogy beválik-e az újítás, azt majd a fogyasztók döntik el, de ha csak a fele is igaz annak, amennyire dicsérik a feltalálók az így készülő alkoholmentes sör aromavilágát, már biztosan nyernek az évek alatt kifejlesztett találmányukkal! (Forrás: www.ng.24.hu / Landy-Gyebnár Mónika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése