2022. március 25., péntek

Brakspear Bitter


A klasszikus angol ale hatos pakk harmadik darabja a méhecskével fémjelzett Brakspear Bitter, amelyet sajnos ezen a néven nem készítenek a szigetországban. A Brakspear Brewing Co. elődjét 1769-ben alapították, amikor is a 19 esztendős Robert Brakspear kocsmatulajdonossá vált és belevágott a Brakspear Bitter készítésébe. Tíz évvel később, 1779-ben költözött először a főzde, és hivatalosan ez az év számít a sörgyár születésnapjának. 1812-ben ismét áthelyezték a Brakspear főzdéjét, amely akkoriban összesen 34 kocsmába szállított habos nedűt.



A több mint két évszázados múlttal, illetve száznál is több pubbal rendelkező üzemet 2002-ben bezárták, és a Brakspear sörök előállítását a Wychwood Brewery vette át, amely ma is a gyár eredeti sörfőző felszerelését használja, köztük a híres double drop (dupla esésű) erjesztőkádakat. Meglepő, de a sör lógója egy méhecske, ami egykoron pápai pecsét volt. A Brakspear-család távoli rokonságban áll Nicholas Breakspearral, aki az egyetlen angol születésű pápa, és 1154–1159 között IV. Adorján (a magyar nyelvű szövegek gyakran IV. Hadriánként említik) néven volt a római katolikus egyház vezetője.

Befejezve a rövid történelemórát, inkább lássuk, mitől is döglik a légy… Megkapó a Brakspear Bitter egyszerű és letisztult dizájnja: koronazáron egy méhecske, ami a kék alapú címkéről is visszaköszön, az ezüsttel árnyékolt fehér betűkről a hamisítatlan angol elegancia jutott eszembe. Már az elején meg kell jegyezni, hogy a mostani tesztalanyomnak mindössze 3,4 százalékos az alkoholtartalma, így ez egy kiváló beszélgetősör, amiből nagyon sokat meg kell inni, hogy berúgjon az ember. Bontáskor szépet szisszent, a borostyánszínű italt pedig egy pintes pohárba öntöttem ki.


A folyékony kenyér törtfehér habkoronája sűrű, dús és tartós volt, illata kellemes, gyümölcsös komlósságát élvezetesen egészíti ki a maláta aromája. Íze is megkapó: a korty eleje malátás, majd következik a komlós keserűség és a gyümölcsös lecsengés.Finom, száraz, könnyed, míg enyhe szénsavassága a ser selymességét támassza alá. Utóíze kesernyés, összességében a Brakspear Bitter egy zamatos sör volt, amit a márka 2019-es rebrandingelése után Brakspear Gravity néven főznek. Csak ajánlani tudom. Egészségünkre!


Gyártja: The Brakspear Brewing Co.
Származási hely: Anglia
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 3,4%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): –
Színe: borostyán
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, élesztő
Típus: angol ale (english bitter)
A sör pontszáma: 7.5/10
Ebből fogyasszuk: pintes pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: brakspear-beers.co.uk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése