2022. március 16., szerda

Lancaster Bomber


A Valentin-napra ajándékba kapott klasszikus angol ale hatos pakk második darabja a Lancaster Bomber, amelyről egyből a második világháború ikonikus brit nehézbombázó, az Avro Lancaster jutott eszembe. És nemcsak a név miatt, hanem a serital remekre sikeredett címkéje (egy korabeli vasmadár szegecselt fémlemezét imitálja) és a különösebb díszítés nélküli ezüstös söröskupak is közrejátszott abban, hogy rögtön erre a repülőgépre gondoltam.


A sör készítői termékükkel a híres bombázó repülőgép és a rajta szolgáló katonák előtt próbálnak tisztelegni, s tették mindezt úgy, hogy a Lancaster Bomber az évek során két aranyérmet is nyert a European Beer Star Awardson (2007, 2011), valamint két ezüstöt is bezsebelt az International Beer Challenge (2012) és a World Beer Awards (2014) versenyeken. A mértékadó RateBeer szakportál szerint a gesztenyebarna ale-t eredetileg a blackburni Thwaites Brewery főzte, de 2015 márciusában a Marston’s Brewery megvette a márkát, és azóta ők készítik a bombázósört.


Egy pintes pohárba öntöttem ki a szigetországi sört, amelynek illata a négy felhasznált komlótól virágos, kekszes volt és közepesen intenzív. A törtfehér habtakarója egyszerre krémes és dús, s sokáig megmaradt. Íze gabonás, komlós, és a keserédes zamata roppant kiegyensúlyozott. Kellemes, de egy picit vizezett is egyben, gyümölcsös, testes és jellegzetesen angolos, ám lehetne valamivel karakteresebb. Jól eltalált a szénsavassága, könnyen iható, frissítő, utóíze enyhén keserű komlós és pörkölt malátás. Véleményem szerint ez egy tisztességes folyékony kenyér, amelyet csak ajánlani tudok, és nemcsak azoknak, akik szeretik a brit ale-eket. Egészségünkre!


Gyártja: Marston’s Brewery
Származási hely: Anglia
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,4%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): –
Színe: gesztenyebarna
Összetevők: víz, árpamaláta (Pale Ale, Crystal), komló (Fuggles, Goldin, Challenger, Styrian)
Típus: angol ale (amber ale)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: pintes pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: lancasterbomberale.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése