2023. február 9., csütörtök

Dreher Szilaj Meggy


Mondtam már, ugye, hogy a Dreher a kedvenc magyar nagyüzemi söröm, így mindig jólesik megkóstolni egy-egy újabb habos nedűjüket. Még 2020 augusztusában a sepsiszentgyörgyi Merkúrban fedeztem fel a Dreher Szilaj Meggyet, amelyet időközben simán átkereszteltek Dreher Meggyre. A dobozon fellehető infók szerint a névváltoztatás mellett valamelyest keserűbb is lett a sör, hiszen tizennégyről tizenhatra nőt az ízesített seital IBU-ja. Sajnos, erről most nem tudok referálni, ám ha lesz alkalmam megkóstolni az új meggyes sört, elmesélem, hogy észleltem-e különbséget a két folyékony kenyér között.


A reklámszöveg szerint a Dreher Szilaj Meggy a magyar sörgyártó karakteres lagerének és a meggyes íz ellenállhatatlan párosítása, s azoknak ideális választás, akik bolondulnak a gyümölcsös ízű különlegességekért. Jómagam is egyre jobban kezdem megkedvelni a meggyes söröket, ám mind a hazai, mind az anyaországi serek messze állnak a hasonszőrű belga testvéreiktől. Ennek ellenére mindegyik érdekes színfolt az adott főzde termékpalettáján, és ez alól a mostani tesztalanyom sem kivétel. A Szilaj Meggy is igazodik a Dreher mostani minimalista és kortárs dizájnjához, s ha nem olvasnánk el a sörösdobozon található rengeteg szöveget, a színhasználat sejteti velünk, hogy milyen típusú főzettel is van dolgunk.


Én egy egyenes falú vizes/shakeres pohárba öntöttem ki a sert, amelynek a nagy szemű, rózsaszínes habkoronája roppant laza szerkezetű volt és gyorsan elapadt. Illatintenzitását közepesre, tízből ötösre értékelném, a Drehernél ezt hetesre becsülték. Aromája fanyar meggyes, édes-cukros és kissé szörpös. Íze határozott, a rengeteg hozzávalótól picit vad, és ami jó benne, hogy a zamata egyáltalán nem tűnik műnek, hanem olyannak, mintha igazi meggyből készült volna. Továbbá tiszta, fanyar, savanykás, amit egy cukros, édeskés felhang egészít ki.


Könnyed, a vártnál szénsavasabb, vizezett és rövid ideig tartó utóíze száraznak, édesnek és ragacsosnak tűnt. Mindössze 4%-os az alkoholtartalma, így a Dreher Szilaj Meggy a hölgyek kedvence lehet. Nem a legjobb, nem a legfinomabb ez a meggyes sör, de a nyári kánikulában simán leguríthatunk belőle egy-két dobozzal, üveggel, és kimondottan azoknak ajánlom, akik ráuntak a hagyományos sör komlós keserűségére. Egy próbát feltétlenül megért. Egészségünkre!


Gyártotta: Dreher Sörgyárak Zrt.
Származási hely: Magyarország
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 4,49 lej
Kiszerelés: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): 14
Színe: meggyszínű
Összetevők: világos sör (víz, árpamaláta, glükózszirup, kétféle komlóval), meggyízű ital (víz, glükózszirup, fruktózszirup, gyümölcslé meggysűrítményből: 7,2%, almalésűrítményből: 1,0%, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, színezék: sárgarépa-kivonat, természetes aroma)
Típus: gyümölcsös sör (fruit beer)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: shakeres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: www.dreher.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése