2023. február 17., péntek

Estrella Galicia Especial


Az Estrella Damm és a San Miguel Especial után egy újabb spanyol cerveza kerül terítékre a Sörcsapon, s ez pedig nem más, mint az egyre több helyen kapható, az egyre népszerűbb Estrella Galicia Especial. Én még 2021 januárjában vettem egypár üveggel belőle, akkor 6,99 lejt fizettem darabjáért, most viszont a Kauflandban 7,55 lejt kell lepengetni ugyanazért a sörért. Egy pici drágulás, de nem akkora, ami az embert eltántorítaná attól, hogy vegyen és megkóstolja ezt a habos nedűt.
Az Estrella Galicia Especialt főző és palackozó Hijos De Rivera S. A. története egészen 1906-ig nyúlik vissza, amikor is a kubai és mexikói utazásairól hazatérő José María Rivera Corral a galíciai A Coruña városában megalapította a családi sörgyárat.


A termelés 1910-ben indult be, s tizenegy esztendővel később évente már több mint 7000 hektoliter sert állítottak elő. A spanyol polgárháború, illetve a II. világháború ideje alatt szünetelt a sörkészítés, de a béke beköszöntével újra beindult a folyékony kenyér előállítása. 1969-ben elkezdődtek az új sörgyár építkezési munkálatai, ahol három évvel később be is indult a sörfőzés. Innen került ki a gyár első sikerterméke, az Especial Rivera, amelyet 1993-ben átkeresztelnek Estrella Galiciára. A hazai kiváló eredményekre alapozva a hispániai sörgyár 2012-ben betör a nemzetközi piacra, s jelen pillanatban a világ több mint 30 országában megvásárolhatóak a termékeik. Az elmúlt egy évtizedben folyamatosan bővült a kínálatunk, és most összesen tízféle seritalt készítenek.


Én egy talpas söröspohárba öntöttem ki a valamelyest opálos aranysárga főzetet, ujjnyi, apró szemű fehér habtakarója gyorsan elapadt, de maradt utána egy vékony fátyol. Illata határozottan malátás, gabonás, amit egy halvány pörkölt és aszalt gyümölcsös felhang egészít ki. Íze élénk, kezdetben malátás, édeskés, majd gyorsan előtérbe kerül a komló, amely meghatározza az aromáját. Fűszeresnek tűnik, kellemesen keserű, friss, enyhén krémes, közepesen testes, és jó a szénsavassága.Az összetevők között ott van a kukorica is, de ettől gazdagabb az ízvilága, nem úgy, mint a hazai söröknél, amikor a kukorica csak ront az összképen.


Könnyen lecsúszott a torkomon, utóíze komlósan keserű és némileg száraz. Egy jó ivósör benyomását keltette bennem ez az Estrella Galicia, amelyet csak ajánlani tudok. Az ár-érték aránya azonban egy cseppet sántít, hiszen hét lejért kapunk már jobb vagy éppen több sört is, de ki vagyok én, hogy beleszóljak abba, ki mire költi a pénzét? Egy próbát mindenképp megért, sőt, akár többet is. Egészségünkre!


Gyártotta: Hijos De Rivera S. A.
Származási hely: Spanyolország
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 6,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 5,5%
Eredeti extrakttartalom: 13ºP
IBU (keserűségi index): 25
Színe: aranysárga (EBC: 9)
Összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, komló, élesztő
Típus: világos sör (premium pale lager)
A sör pontszáma: 6.5/10
Ebből fogyasszuk: lageres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 4–5ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: www.estrellagalicia.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése