2024. május 30., csütörtök

Szennyvizet adnak ehhez a német sörhöz

Egy német egyetem megmutatta a nagyvilágnak, hogy a szennyvizet akár annyira meg lehet tisztítani, hogy abból új ital - jelen esetben sör - készüljön. Mi szerencsések vagyunk, de a világban nagyon sokaknak komoly gondot jelent az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízhez jussanak. A helyzet ráadásul folyamatosan romlik, a fokozódó urbanizáció vagy épp a klímaváltozás miatt csak tovább apad a Föld természetes ivóvízkészlete.

Fotó: Facebook / Si - Das Fachmagazin für SHK-Unternehmer

Ez késztet arra több kutatót és szakembert, hogy alternatívák után nézzenek. A városokban képződő szennyvíz újrafelhasználása is egy ilyen út, mellyel mélyrehatóan foglalkozott a Müncheni Műszaki Egyetem. Projektjükkel egészen messzire jutottak, hiszen a megtisztított szennyvíz felhasználásával sört is készítettek.

Fotó: Facebook / TUM Chair of Brewing and Beverage Technology
A Reuse Brew márkanév alatt először még 2019-ben palackoztak 800 liter bajor lágert. Ennek az adagnak az elkészítéséhez 4000 liter vizet használtak fel, mely alapvetően szennyvízként kezdte pályáját, de négy lépcsőben iható, sőt, más italokhoz felhasználható folyadékká vált. Először a többlet nitrogén távolították el nitrifikációval, majd szekvenciális bioszűrés következett. A harmadik lépcső egy membrános szűrés volt – ekkor már teljesen átlátszó a víz, de lehetnek benne még szabad szemmel nem látható kórokozók. Ezeket a negyedik lépésben UV-fénnyel iktatták ki.

Fotó: Facebook / TUM Chair of Brewing and Beverage Technology
Céljuk a nem mindennapi kísérlettel az volt, hogy egyrészt bemutassák, bőven van újrafelhasználási potenciál a szennyvízben, másrészt felhívták a figyelmet a vízhiányra, harmadrészt pedig szerették volna azt is bemutatni, hol tartanak ők, illetve úgy általában a tudomány. Akkoriban talán kevésbé kapták fel a hírt, most azonban egy újabb adag sör készült, melyet a nagyközönség meg is kóstolhatott ebben a hónapban egy vízgazdálkodással foglalkozó szakmai eseményen. (Forrás: First Class / Fehér Patrik)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése