2018. január 18., csütörtök

Így szeretik a szomszédban: csapolt és magyar

Egyre népszerűbb az anyaországi fogyasztók körében a magyar sör. Abból is főként a csapolt, az Ale típusú sörök közül pedig messze a legnépszerűbbek azIndia Pale Ale (IPA) sörök.

Fotó: Lukas / Pexels
A fogyasztók legnagyobb része (39%) hetente egyszer fogyaszt sört, 32 százalékuk hetente többször, százból nyolcan pedig naponta élvezik kedvenc italukat. A válaszadók kétharmada, ha teheti, csapolt sört iszik, csupán 29 százalék választja legszívesebben az üveges és 4 százalék a dobozos verziót – derül ki a Beerporn.hu sörmagazin internetes felméréséből.

2017 őszén először vágott neki, hogy online felmérés keretein belül vizsgálja a magyar internetezők sörfogyasztási szokásait, az itallal kapcsolatos ismereteit és a sörhöz való viszonyát. Korábban nem készült olyan független online kutatás, amely mély összefüggéseiben vizsgálta volna a témakört, így fontos eredmények születtek a fogyasztási szokásokról. A kérdőívet 3315-en töltötték ki az interneten, 2017 novemberében. A felmérés nem reprezentatív.

Ha tehetjük, a csapolt sört választjuk

A felmérés résztvevői az esetek legnagyobb részében (96%) magyar söröket választanak, hogyha pedig külföldi italra költenek, az leginkább (77%) Csehországból érkezik. Ezek népszerűségét csak a német és a belga (62, illetve 60%) sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a Nagy-Britanniában készülő (35%), a holland (24%) és az amerikai (19%) sörök jönnek, és olyanok is voltak, akik az osztrák, dán és írországi italokat jelölték meg.

Fotó: Matan Segev / Pexels
Érdekesség, hogy a fogyasztási gyakoriság és a kisüzemi sörök felé mutatott nyitottság változóinak kapcsolata statisztikailag szignifikánsnak mondható. Vagyis megfigyelhető, hogy azok, akik rendszeresen választják a kisüzemi söröket, gyakrabban fogyasztanak sört. Arra kérdésre, hogy akik a kisüzemek termékeit részesítik előnyben, miért választják azokat, a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy finomabbnak tartják őket, sokan pedig a változatosabb kínálat miatt döntenek mellettük. Öt százalék szerint ezek divatosabb termékek, egy százalék pedig furcsa mód úgy véli, ezek olcsóbbak a nagy gyárak söreinél.

Továbbra is töretlen az IPA népszerűsége

A kutatás nemcsak a fogyasztási és a vásárlási szokásokat igyekezett feltérképezni, hanem azt is, hogy melyek azok a sörtípusok, amelyeket az internetezők legszívesebben választanak. A felmérésben felülreprezentált kisüzemi sörök állhatnak a mögött, hogy a válaszadók 69 százaléka a leginkább kedvelt sörtípusnak a felső erjesztésű (Ale) söröket jelölte meg, és csak 56 százalék helyezte az első helyre az alsó erjesztésű (Lager) típust. (Forrás: Hunyor Erna Szófia / hirado.hu)

Fotó: Sven van Bellen / Pexels

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése