2018. szeptember 28., péntek

A csehek sörhabos ünnepe

Éppen öt éve, hogy szeptember 27. különleges dátum lett a cseh sörivók életében. 2003 óta ez a cseh sör napja. Nem mintha amúgy zavarba jönnének, hogy nincs mire koccintani.

Fotó: Facebook / Dny českého piva
Történetesen közvetlenül Vencel, azaz Václav névnapja előtt van az ünnep, hiszen Szent Vencel (907-929) – a cseh Přemysl uralkodóház tagja – egyben a cseh sörfőzők védőszentje is. A cseh fejedelem e megtiszteltetést azzal vívta ki magának, hogy halálbüntetés terhe mellett tiltotta meg az értékes cseh komló kivitelét országából. Halála után szentté is avatták hálából, és évszázadok óta ő a csehek védőszentje.

Fotó: "A kocsmába mentem'' – Szent Vencel lovasszobra Vencel nélkül | Facebook / Dny českého piva 
A csehek éventeés fejenként 140 liter sört fogyasztanak, és ezzel fölényesen őrzikvilágelsőségüket. Így van ez annak ellenére is, hogy az utóbbi években nagy változások történtek sörfogyasztási szokásaikban. Sokáig úgy gondolták, hogy a jó cseh sörnek nem kell cégér. A polgárok rendszeresen eljártak törzskocsmáikba, s ezekben jó ideig több sör fogyott, mint a boltokban.

A tendencia azonban megfordult, és mostanság otthon söröznek a népek. A változás drámai, hiszen a cseh társasági élet nagyon fontos színtere volt a kocsma. „Az embert csak akkor ismered meg jól, ha készületlenül éred otthon. Ha azonban a csehet akarod megismerni, uccu utána a kocsmába!” – állította Radko Pytlik cseh író, aki a nevezetes prágai cseh söröző, az U Zlateho Tigra (Arany Tigris) leghíresebb vendégével, Bohumil Hraballal is gyakran emelgette együtt a korsókat.

A fogyasztási szokások drasztikus változásának okai között a vendéglátóhelyi, illetve a bolti sörárak közti olló szélesebbre nyitását, az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek okán megemelt árat és a sörözői dohányzás betiltását egyaránt emlegetik. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy Csehországban is dinamikusan nő a – gyakran dömping áron piacra dobott – dobozos sörök forgalombahozatala. A cseh sör napjai – mert az ünnep immár többnaposra bővült – elsősorban a csapolt sör fogyasztását támogatnák.

Fotó: AP / Petr David Josek
Az eseményre vendéglátóhelyek sokasága készül ínyencségekkel, hogy a sörivókat visszacsábítsa a nyilvános tetthelyekre. Ahogy azt többször hangsúlyozták, az is a cél, hogy bebizonyítsák, a sör nem csak a cseh gulyásokkal, a híresutopeneccel és a Nakladeny Hermelinnel harmonizál, de finomságok egész sorának méltó kísérője.

Az idei „Dny českého piva” azaz a „cseh sör napjai” sorozat szeptember 26-tól 30-ig tart (közben koccintanak a cseh államalapítás ünnepére is, ami 2000 óta szeptember 28.). Az ez idő tájt Csehországba látogató sörturisták további információkat az esemény FB-oldalán találhatnak. (Forrás: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése