2018. szeptember 12., szerda

A klímaváltozás már a belgák a kedvenc sörét fenyegeti

Fotó: www.hvg.hu
Az emelkedő átlaghőmérséklet miatt a savanyú lambic sörök kerültek veszélybe. Egy tanulmány és helyi sörfőzők kongatták meg a vészharangot.

A világ egyik legrégebbi sörfajtájátfenyegeti a globális felmelegedés – állítják környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörfőzdéje, a Cantillon. Egy tanulmány szerint ugyanis, a kizárólag Brüsszel környékén erjesztett, erősen kesernyés ízű, savanyú lambic sörök elkészítését egyszerűen meggátolja az emelkedő átlaghőmérséklet.

A lambic sör különlegessége, hogy a spontán erjedését a levegőben található vad élesztőgomba törzsek indítják be, az élesztővel való beoltásához az éjszakai órákban pedig a hőmérsékletnek 8 és mínusz 8 fok között kell alakulnia – írja a Guardian. Éppen a hűvös idő miatt a sört Belgiumban október és április hónapok között készítik.

A lambic sör az egyetlen olyan sörfajta, amely spontán érésen megy keresztül, majd további, meglehetősen hosszú öregedési folyamat – amely három-hat hónaptól kettő-három évig tarthat – során készül el a sör. Ez idő alatt, a fahordókban tárolt sörön a hordókban található mikrobák dolgoznak tovább, ehhez pedig nem szabad, hogy a hőmérséklet 25 fok fölé menjen, mert akkor más, nem kívánatos baktériumok tönkretehetik az italt.

Fotó: www.cantillon.be
Mindebből az következik, hogy van egy időjárási ablak, amelyet a belga sörfőzőknek ki kell használniuk, ha jó lambic söröket akarnak előállítani. Ez az időjárási ablak az 1900-as évek elején még 165 napig tartott, most már csak 140 napig tart, mert még ősszel is sokáig tart a meleg, viszont túl korán tavaszodik. A kutatók és a sörfőzők attól félnek, hogy a sör készítésére alkalmas hűvösebb napok száma még tovább fog csökkeni, amelynek kellemetlen következményei lesznek. 2015-ben már történt egy kisebb katasztrófa a belga sörök sorsát illetően, a nagy meleg miatt egyszerűen kárba mentek a lambic sörök, ki kellett dobni azokat.

A Cantillon évente 400 ezer üveg savanyú sört gyárt, de most a cég attól tart, hogy a jövőben a klímaváltozás miatt nem lesznek képesek lambic söröket készíteni. Az ugyanis nem jöhet szóba, hogy a felmelegedést mesterséges körülmények megteremtésével kompenzálják valahogy, tehát például mesterségesen hűtsék le a sörcefrét, mert azzal egyszerűen megváltoztatnák a sör ízét. (Forrás: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése