2018. szeptember 6., csütörtök

Negyedik emeleti pesti lakásban főzték Magyarország legjobb porterét

Szakmai és fogyasztói zsűriválasztotta ki az idei év legjobb porterét, a Soproni első sörversenyén. A megmérettetés tétje nem csupán a félmillió forintos fődíj volt: az aranyérmes főzet jövőre a Soproni Óvatos Duhaj család tagjaként kerül majd az áruházak polcaira.

Fotók: HEINEKEN Hungária
A megszokottól eltérően az új termék nem a gyár fejlesztőinek munkájával és ínyenc fogyasztók visszajelzései alapján született meg, hanem egy sörversenyen.

A zsűri először kiválasztotta a hét legjobb pályaművet, majd a helyszínen ezeket újrakóstolták a fogyasztókból álló zsűrivel együtt, és közülük került ki győztesen Stubna Ágoston söre. “A porter egy nagyon nehéz kategória, Ágostonnak viszont sikerült olyan házi sört főznie, ami a bolti kategóriában is megállná a helyét. Az általa használt angol komlók földesebb jellegű zamata rendkívül jól passzol a kekszes utóízű malátához” – értékelte a győztest Lehmajer Viktor, a Soproni sörmestere.


A soproni születésű, mérnök végzettségű Stubna Ágoston elmondta: arra számított, hogy a döntősök közé kerül, de a győzelemről álmodni sem mert. Alig két nappal a nevezési határidő lejárta előtt pályázott, és egy IX. kerületi, 4. emeleti lakásban főzte a sört. A receptet kifejezetten erre a versenyre dolgozta ki, a hozzávalókat pedig az elmúlt években összeállított jókora táblázatból válogatta, amelyben az alapanyagokra vonatkozó minden fontos információ szerepel. „A porter nem túl erős sör, hanem igazi baráti társasággal iszogatós fajta. Ezt tartottam szem előtt elsődleges szempontként” – mondta a nyertes.

„A receptet Stubna Ágoston támogatásával és aktív segítségével fogjuk Sopronban a gyári körülményekhez alakítani, természetesen úgy, hogy élvezeti értéke egyáltalán ne csorbuljon” – fogalmazott Lehmajer. (Forrás: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése