2019. december 12., csütörtök

Gösser Spezial 5,1%


Ha a Gösserre gondolok, akkor mindig a barátaim és megboldogult legénykorunk Szentgyörgy Pince-beli sörözései jutnak eszembe, hiszen a városban (Sepsiszentgyörgy) csak ott lehetett kapni ezt az osztrák habos nedűt, s annak is a csapolt változatát. Egyszerűen finom volt, s megunhatatlan.



Sajnos az évek során kikopott vidékünkről ez a sör, de nemrégiben a Merkur üzletben akadtam rá újból, igaz, a Magyarországon licenc alapján főzött és dobozos verziójára. Összehasonlítva a kettőt, el kell mondanom, hogy köszönőviszonyban sincs egymással a két serital. Amíg a régi csapoltra gondolkodás nélkül adnék egy erős hetest, a magyarosított Gösser viszont csak jóindulattal kapta meg az átmenő ötöst.


De lássunk, hogy miért. A doboz megnyitása után a kellemes gösseres illat régi szép emlékeket idézett fel bennem, s bíztam abban, hogy a sör is jó lesz. A folyékony kenyér aranysárga színére nem lehetett panaszom, a habjára viszont már igen. Színe fehér, vékony, nagy szemű/lyukú és pillanatok alatt elillant... Sajnos az íze sem győzött meg, elsősorban amiatt, hogy roppant vizezettnek tűnt. Továbbá halvány és semleges is volt, s teljes egészében hiányzott belőle az általam ismert karakteresség. Utóíze is felejtős, ahogy maga a sör is, de az 5,1%-os alkoholtartalommal rendelkező magyar Gösser Spezial csak azért nem bukott meg nálam, mert roppant nosztalgikus vagyok. Most viszont egy ízig-vérig osztrák Gösser levadászására gyúrok, ami egyébként 5,7%-os. Egészségünkre!


Gyártja: Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. (licenc alapján)
Származási hely: Ausztria
Itt vettem/kitől kaptam: Merkur (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 3,89 lej
Kiszerelése: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5,1%
Balling-fok (szárazanyag-tartalma): -
Keserűségi index (IBU): -
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat, szén-dioxid
Típus: világos sör (Pale Lager)
Színe: aranysárga
A sör pontszáma: 5/10
Ebből fogyasszuk: lagers pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.gosser.at
         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése