Igazi sörissza ünnepekkor is ragaszkodik a betevő söréhez. Semmi kivetnivaló nincs ebben. Az
év végi téli sör tradíciója több mint ezeréves.
Forrás: www.theadvocate.com |
Már a vikingek, a kelták, a germánok
és más pogány népek is megünnepelték a téli napfordulót. A
germán törzseknél az ünnep rituáléjához tartozott a tűznézés
és a vele járó közös lakomák nagy evészettel, sörözéssel.
Amikor az európai népek felvették a kereszténységet, ezt a
pogány szokást kapcsolták össze Krisztus születésének
ünneplésével. A mai keresztény karácsonyi-újévi szokások egy
része a „jul” ünnepségeiből származik. Svédül, dánul és
norvégul ma is ,,jul” a karácsony neve.
Forrás: Magyar Sörcikkgyüjtő Klub |
A középkorban a bolondok ünnepe
lehetett a téli ünnepkör egyik legérdekesebb eseménye. A
templomban tartották Szent István napján, december 26-án, Szent
János napján (december 27.) és az aprószentek napján (december
28.). Egy álpap misét celebrált, miközben a besörözött tömeg
a padokban (sokuk szamárfejes maskarát viselve) trágár
megjegyzéseket tett és ocsmány tréfákat eszelt ki. A besörözött
tivornyázók kitódulva a szertartásról, együtt énekeltek és
táncoltak az utcákon. Sajnos, ezt a bizarr ünnepet a tizenhatodik
század végén betiltották. De ez mit sem változtatott azon, hogy
a nagy evés-ivás még mindig az ünnepekhez tartozik.
Manapság is néha az az érzése az
embernek, mintha legtöbben az év utolsó heteiben szeretnék
meginni mindazt, amire év közben nem jutott idő és kapacitás. Az
adventtől szilveszterig tartó időszakban egyre sűrűbben
koccannak a poharak, korsók. Ma már bőséges választék kapható
karácsonyi sörökből is. De meg kell jegyeznünk, bármilyen
kiábrándító is, valójában olyan, hogy karácsonyi típus, vagy
éppenséggel téli sör nem létezik. Az ünnepi sör tehát nem
külön típus, hanem az adott alkalomra készített különlegesség,
melyet jellemzően erősre főznek, és alkalmasint különböző
melegítő fűszerekkel – például gyömbérrel, fahéjjal és
szegfűszeggel – is ízesítenek.
Forrás: Primátor |
Az, hogy némely gyártó úgy
gondolja,elegendő, ha valamelyik sörének címkéjét mikulásosra,
karácsonyfásra cseréli, jó marketingfogás, de attól az nem lesz
alkalmi sör. Németországban, Franciaországban, Angliában,
Belgiumban szinte minden sörfőzőnek van saját szezonális
receptje. Dániában a karácsonyi sört külön ünneppel is
illetik, melynek Jule-dag a neve. Ez mindig az első novemberi
péntekre datálódik. Ekkor verik csapra a Tuborg klasszikus
Julebryg sörét. Ez egy erősre főzött pilseni, amit hivatalosan
csak tíz hétig hozhatnak forgalomba. A rövid idő alatt mégis
annyi fogy belőle, hogy ez a negyedik legnépszerűbb Tuborg-termék.
A német karácsonyi sör a Weinachtsbier alkoholtartalma nem lehet
kevesebb hat térfogatszázaléknál – ez hallgatólagos
megállapodás a sörfőzők között.
A bajoroknál, ahol nagyon erős a sör
kultusza, adventkor debütál az első friss malátával és őszi
betakarítású komlóval készített duplabak erősségű
Weihnachtsbockbier. Akár a nyolcszázalékos alkoholtartalmat is
meghaladhatja, és különösen jól csúszik édességek,
desszertek, a tradicionális karácsonyi, fűszeres mézeskalács
után. És természetesen a csehek is főznek többféle karácsonyi
sört Vánoční Speciál néven. Egy kis szerencsével belefuthatunk
egyikbe-másikba, valamelyik itthoni cseh sörözőben.
Forrás: Magyar Sörcikkgyüjtő Klub |
A magyar kézműves sörfőzdék
karácsonyi sörei közül a békésszentandrásiak Esthajnala igazi
téli sör, 2013-óta ez már a hetedik limitált szériás főzet.
Ezúttal egy Black IPA-t főztek ki, amit az ünnepi hangulathoz
őszibarackkal ízesítettek. A nyolc százalék alkohol megadja a
rangot a sörnek, de nem kell aggódni, a gyümölcs zamatát még ez
sem nyomja el. (Forrás: HVG)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése