2019. december 22., vasárnap

Sör karácsonykor? Miért ne!

Igazi sörissza ünnepekkor is ragaszkodik a betevő söréhez. Semmi kivetnivaló nincs ebben. Az év végi téli sör tradíciója több mint ezeréves.

Forrás: www.theadvocate.com
Már a vikingek, a kelták, a germánok és más pogány népek is megünnepelték a téli napfordulót. A germán törzseknél az ünnep rituáléjához tartozott a tűznézés és a vele járó közös lakomák nagy evészettel, sörözéssel. Amikor az európai népek felvették a kereszténységet, ezt a pogány szokást kapcsolták össze Krisztus születésének ünneplésével. A mai keresztény karácsonyi-újévi szokások egy része a „jul” ünnepségeiből származik. Svédül, dánul és norvégul ma is ,,jul” a karácsony neve.

Forrás: Magyar Sörcikkgyüjtő Klub
A középkorban a bolondok ünnepe lehetett a téli ünnepkör egyik legérdekesebb eseménye. A templomban tartották Szent István napján, december 26-án, Szent János napján (december 27.) és az aprószentek napján (december 28.). Egy álpap misét celebrált, miközben a besörözött tömeg a padokban (sokuk szamárfejes maskarát viselve) trágár megjegyzéseket tett és ocsmány tréfákat eszelt ki. A besörözött tivornyázók kitódulva a szertartásról, együtt énekeltek és táncoltak az utcákon. Sajnos, ezt a bizarr ünnepet a tizenhatodik század végén betiltották. De ez mit sem változtatott azon, hogy a nagy evés-ivás még mindig az ünnepekhez tartozik.

Manapság is néha az az érzése az embernek, mintha legtöbben az év utolsó heteiben szeretnék meginni mindazt, amire év közben nem jutott idő és kapacitás. Az adventtől szilveszterig tartó időszakban egyre sűrűbben koccannak a poharak, korsók. Ma már bőséges választék kapható karácsonyi sörökből is. De meg kell jegyeznünk, bármilyen kiábrándító is, valójában olyan, hogy karácsonyi típus, vagy éppenséggel téli sör nem létezik. Az ünnepi sör tehát nem külön típus, hanem az adott alkalomra készített különlegesség, melyet jellemzően erősre főznek, és alkalmasint különböző melegítő fűszerekkel – például gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel – is ízesítenek.

Forrás: Primátor
Az, hogy némely gyártó úgy gondolja,elegendő, ha valamelyik sörének címkéjét mikulásosra, karácsonyfásra cseréli, jó marketingfogás, de attól az nem lesz alkalmi sör. Németországban, Franciaországban, Angliában, Belgiumban szinte minden sörfőzőnek van saját szezonális receptje. Dániában a karácsonyi sört külön ünneppel is illetik, melynek Jule-dag a neve. Ez mindig az első novemberi péntekre datálódik. Ekkor verik csapra a Tuborg klasszikus Julebryg sörét. Ez egy erősre főzött pilseni, amit hivatalosan csak tíz hétig hozhatnak forgalomba. A rövid idő alatt mégis annyi fogy belőle, hogy ez a negyedik legnépszerűbb Tuborg-termék. A német karácsonyi sör a Weinachtsbier alkoholtartalma nem lehet kevesebb hat térfogatszázaléknál – ez hallgatólagos megállapodás a sörfőzők között.

A bajoroknál, ahol nagyon erős a sör kultusza, adventkor debütál az első friss malátával és őszi betakarítású komlóval készített duplabak erősségű Weihnachtsbockbier. Akár a nyolcszázalékos alkoholtartalmat is meghaladhatja, és különösen jól csúszik édességek, desszertek, a tradicionális karácsonyi, fűszeres mézeskalács után. És természetesen a csehek is főznek többféle karácsonyi sört Vánoční Speciál néven. Egy kis szerencsével belefuthatunk egyikbe-másikba, valamelyik itthoni cseh sörözőben.

Forrás: Magyar Sörcikkgyüjtő Klub
A magyar kézműves sörfőzdék karácsonyi sörei közül a békésszentandrásiak Esthajnala igazi téli sör, 2013-óta ez már a hetedik limitált szériás főzet. Ezúttal egy Black IPA-t főztek ki, amit az ünnepi hangulathoz őszibarackkal ízesítettek. A nyolc százalék alkohol megadja a rangot a sörnek, de nem kell aggódni, a gyümölcs zamatát még ez sem nyomja el. (Forrás: HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése