2020. szeptember 8., kedd

Sanwald Hefe Weizen

Egy újabb német búzasör kerül terítékre, amellyel sokáig szemezgettem a sepsiszentgyörgyi Merkúrban. Nem is az árával volt bajom, hiszen egy jó habos nedűért alkalomadatán megéri kifizetni akár a 11 lejt is, hanem a túlzottan letisztult, modern és steril külsejével, valamint a számomra még ismeretlen nevével okozott kisebb fejfájást a Sanwald Hefe Weizen. Azonban, mielőtt kibontottam volna ezt a többszörösen díjazott seritalt, rákerestem a mindent is tudó Google-ban, és megtudtam egyet s mást róla. A Sanwaldot, mint az első stuttgarti búzasörfőzdét, valamikor 1903-ban alapította David Sanwald. A családi vállalkozást 1977-ben vásárolta fel egy másik stuttgarti sörgyár, a Dinkelacker, amely megtartotta a márkanevet, és azóta is Sanwald névvel palackozzák az üzem búzasöreit. Érdekesség, hogy három alkoholos mellett egy sportos búzasört is készítenek, utóbbi viszont alkoholmentes (Sanwald Sport Weizen).

A szűretlen mivoltja miatt a Sanwald Hefe Weizen színe zavaros aranysárga, fehér habkoronája viszont dús, tartós és nem utolsósorban krémes. Gyenge illata fűszeres, de a háttérben meghúzódik a banán és a búzamaláta aromája is. Íze hagyományosan búzasörös, s tisztán érezhető a fűszerezettsége, de egyben banános és citrusos jellege is van.

Mindezek ellenére csak közönséges az aroma, nincs benne semmi plusz, semmi csavar, ami miatt beleszeretne az ember ebbe a sörbe. A testes és kellően szénsavas folyékony kenyér utóíze enyhén savanyú, valamelyest édes és határozottan száraz. Összességében nem rossz ez a Sanwald Hefe Weizen, hiszen a németek tudnak sört főzni, ám a bolgár Stolichno Weiss is ízletesebb nála. Egy próbát mindenképp megért, még annak ellenére is, hogy az ár/érték aránya elmaradt a várttól. Egészségünkre!



Gyártja: Dinkelacker-Schwaben Bräu
Származási hely: Németország
Itt vettem: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 10,70 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,9%
Szárazanyag-tartalom: 11,8ºP
IBU (keserűségi egység): –
Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, sörélesztő, komló
Típus: wheat beer – hefeweizen (búzasör)
Színe: zavaros aranysárga
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: búzasörös pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: sanwald.de

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése