2023. január 28., szombat

Durván drágulhat a sör Németországban

Fotók: Pixabay

Hatalmasköltségnövekedésre panaszkodnak a német sörfőzők a magas energiaárak, valaminta sörmaláta és csomagolóanyagok meredek drágulása miatt. Az sem kizárt, hogy egy korsó sör hamarosan 7,50 euróba kerül majd.

Bár Németországban az infláció enyhülni látszik, a gazdasági szereplők óvatosan optimisták, gázhiánynak pedig egyelőre nincs jele, egy magát kulturális értéknek tekintő iparág mégis kongatja a vészharangot: a sörgyártók, akik a fogyasztókra háruló költségek jelentős növekedésére figyelmeztetnek – írja a Spiegel. „Ha a sörfőzdék és a vendéglátósok a többletköltségeket teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra, akkor az év végére 7,50 euró lesz fél liter sör” – mondta Stefan Fritsche, a Berlin-Brandenburgi Sörgyárak Szövetségének alelnöke és a neuzellei kolostori sörfőzde ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor sok vásárló nem hajlandó jelentősen magasabb árat fizetni a sörért. Az ágazat ezért „a német sörfőzés történetének legnagyobb kihívásával” néz szembe. Sok sörfőzdét a bezárás fenyeget. Fritsche kijelentette: „Sörcsúcsra van szükség a kancellári hivatalban, hogy megőrizzük Németország legfontosabb kulturális értékét!”


A Német Sörfőzők Szövetsége (DBB) szintén áremelkedést jósol. A szövetség szerint mindenekelőtt a nyersanyagok, a csomagolóanyagok, valamint a személyzet és a logisztika meredeken emelkedő költségei terhelik a vállalatokat. A szövetség szerint a szénsav tavaly novemberben 90 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Eközben a kupakok ára több mint kétszeresére emelkedett, a címkék drágulása pedig 30 százalékos volt. De ami a legfontosabb, hogy a DBB adatai alapján a komló 35 százalékkal, a sörmaláta 90 százalékkal drágult egy év alatt.


A német sörgyártó ipar 2022 január-novembere között 3,2 százalékkal 81,2 millió hektoliter sörre (az alkoholmentes fajták nélkül) növelte eladásait. Ez azonban csak első pillantásra jelent pozitív jelzést, hiszen a 2019-es, Covid előtti évben a sörértékesítés 85,2 millió hektoliter volt az első tizenegy hónapban – közölte a szövetség. Összességében azonban a Német Sörfőzők Szövetsége szerint az ágazat sokkal rugalmasabbnak bizonyul, mint korábban, a három évig tartó válság után. (Forrás: AzÜzlet.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése