2023. január 7., szombat

Starobrno


A Žatecký Hus után egy újabb bolgár sör, amelynek neve és eredete Csehországba gyökerezik. A Starobrno sörmárka valamikor 2003-ban került át a Heinekenhez, a holland multi pedig azóta is bitorolja. Ennek köszönhetően vagy sem, a csehek mellett más országba, többek között Bulgáriába is eljutott ez a világos sör. Odahaza, Csehországban ilyen néven már nem főznek seritalt (a starobrno.cz portál szerint a Pivovar Starobrnónál jelen pillanatban négy sör – a Starobrno Medium, a Starobrno Bitr, a Staré Brno és a Starobrno Jedenáctka Domů –készül), a bolgároknál pedig az ugyancsak Heinekenhez tartozó Pivovarna Zagorkánál gyártanak Starobrnóra keresztelt folyékony kenyeret.


Nem tudom, hogy a bolgár vagy a cseh Starobrno a jobb, de amikor megkóstolom a Brnóban előállítottat is, akkor majd elárulom nektek. Addig is én maradok a bolgár Starobrnóval, amit hatosra értékeltem, és egy jó ívósörként tekintek rá, de valamiért nem nyerte el a tetszésemet.


Egy korsóba öntöttem az aranysárga főzetet, amelynek közepesen nagy szemű habkoronája fehér, dús és puha volt. Ez hat fénykép elkészítése alatt jócskán elapadt és csupán egy vékony gallér maradt utána. Illata jellegzetesen pilsneres egy kis komlós, virágos, citrusos jelleggel megspékelve. Gazdag ízvilágát bőséges komlós kesernyésséggel bolondították meg, amit egy leheletnyi halvány fűszeres és gyümölcsös felhang tesz elviselhetőbbé.


Vizezett, könnyed testű, kicsit száraz, kelleténél szénsavasabb és valamitől fémesnek tűnt. Lecsengése virágos, utóízében pedig határozottan, s az is lehet, hogy túlzottan megmutatkozik benne a komló. Nincsen különösebb karaktere, de egy meleg nyári napon és a tengerpart közelében jólesett legurítani egy üveggel belőle. Itthon már nem volt akkora élmény az elfogyasztása, de azért a hatost megkapta tőlem. Egy próbát, azaz kettőt megért. Egészségünkre!


Gyártotta: Pivovarna Zagorka
Származási hely: Bulgária
Itt vásároltam: Aranyhomok (Bulgária)
Ára: 1.99 léva (4.85 lej)
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): –
Színe: aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, komlókivonat
Típus: világos sör (Bohemian / Czech pilsner)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: korsó, talpas vagy pilsneres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8–10ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: nem
Weboldal: starobrno-bg – csak éppen nem működik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése