2023. január 27., péntek

Kozel Premium Lager


A tavaly májusban robbant be Romániában a Kozel-örület, most azonban nem az Ursus Breweries által készített kecskés sör kerül nagyító alá, hanem egy olyan, amit Magyarországon gyártottak. Én még 2021 tavaszán, a sepsiszentgyörgyi Merkúrban találtam a csehországi Pleňský Prazdroj a.s. licence alapján a Dreher Sörgyárak Zrt. által főzött és palackozott Kozel Premium Lagert és abból spájzoltam be pár dobozzal. Nemrégiben teszteltem ezt a magyar-cseh aranysárga főzetet, de mielőtt belevágnánk a habosába, lássuk, mit kell tudni a Kozel sörről.


A kozelbeer.hu információ szerint az első adag Kozel 60 hektoliteres üstökben készült el 1874 decemberének 15-én, a velké popovicei sörfőzdében (a gyára Prága belvárosától 20 km-re található). Közel 45 esztendővel később, valamikor 1919-ben egy eltévedt francia festő megajándékozza Velké Popovicét egy bakkecskét ábrázoló festménnyel, mert a falu elszállásolta és megetette őt, majd 1930-ban hivatalosan a kecske lett a sörgyár kabalaállata. A Kozelnél a 70-es évek óta az összes kecskét Oldának nevezték el Oldrich Lenc tiszteletére, aki egykoron a sörgyárban dolgozott és a kecskéket gondozta. Mostanra hozzánk is eljutott a különleges Kozel-korsó, amelyet 2009-ben a cseh művész, Jan Čapek készítette el, érdekessége pedig abban áll, hogy a fogantyú formája egy kecske szarvát idézi. Ötletes, nem?


A sárgában pompázó sörösdobozt értelemszerűen egy kecske díszíti, az egyszerű és letisztult dizájntól pedig minőségi sörnek tűnik a Kozel Premium Lager. A háromféle malátából és Premiant komlóval készülő folyékony kenyér illata finoman malátás és fűszeresen komlós, ami egy kis szappanos felhanggal egészült ki. Fehér habtakarója dús és puha volt, s meglepően sokáig megmaradt a korsóban.


A világos kecskés sör íze édes malátás, amit fűszeres, kesernyés és komlós jegyek egészítenek ki. Testes, száraz, közepesen szénsavas, utóíze vizezettnek és kesernyésnek tűnt, összességében viszont hiányzott valami belőle… Nem éreztem benne a cseh habos nedűk jellegzetes és karakteres zamatát, de ez még így is egy tisztességes ivósör. Egészségünkre!


Gyártotta: a Pleňský Prazdroj a.s. licenc alapján a Dreher Sörgyárak Zrt.
Származási hely: Csehország
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 4.99 lej
Kiszerelés: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4.6%
Eredeti extrakttartalom: 11ºP
IBU (keserűségi index): 25
Színe: aranysárga
Összetevők: víz, háromféle árpamaláta, Premiant komló és komlókivonat
Típus: világos sör (Czech Pilsner)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: korsó, talpas vagy pilsneres söröspohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: kozelbeer.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése