2023. augusztus 30., szerda

Duvel Tripel Hop Citra


A klasszikus Duvel kapta meg elsőként a Sörcsap tízesét, így izgatottan vártam azt, hogy mit tartogat számomra a Duvel Tripel Hop Citra. Ebben a felső erjesztésű habos nedűben sem kellett csalatkoznom, és csak azért értékeltem 9 és fél pontra, mert az én ízlésemhez képest erősen – megítélésem szerint talán túlzottan is – komlózott. Lényegében erről is szól a Tripel Hop, és végül így tökéletes, ahogy van.


A Duvelnél valamikor 2007-ben találták ki, hogy piacra dobnak egy limitált mennyiségben főzött háromkomlós seritalt, és annak a kísérletezésnek köszönhetően született meg a mostani tesztalanyunk. Eleinte a Saaz és a Styrian Golding mellé évente adtak hozzá más-más típusú komlófajtát, amíg meg nem találták a washingtoni (Amerikai Egyesült Államok) Yakima-völgyben termesztett Cirtát, és azóta ezzel készül a nap mint nap egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Tripel Hop.


Én valamikor még 2020 decemberében – angyalkodás közben – vettem meg a Duvel Tripel Hop Citrát, amely akkor még a régi címkéjével volt kapható. Azóta már megváltozott a belga IPA külleme, ami mostanra nagyon egyszerű, letisztult és elegáns lett. Na, de lássuk, mitől is döglik a légy... A kissé opálos aranysárga folyékony kenyér illata fenséges, intenzíven citrusos, trópusi gyümölcsös jegyekkel kiegészülve határozottan komlós és mintaszerűen IPA-s. Dús és szép fehér habtakarója kis szemű, puha és meglehetősen tartós.


Zamata alaposan komlós, frissítő, fűszeres, amit határozott grapefruitos felhang tesz karakteresebbé. Citrusossága továbbá kiegyensúlyozott keserűséggel társul, az első pár korty ízbombaként robbant a szájamba. Közepes testessége, nagyon korrekt és élénk szénsavassága még izgalmassá teszi ezt az erős sört, amelynek utóíze kellemes, kesernyés, halványan édeskés és egy picit száraz. Összességében ez egy nagyon jól összerakott belga sör, amit érdemes újra és újra megkóstolni! Csak ajánlani tudom. Egészségünkre!


Gyártotta: Brouwerij Duvel Moortgat
Származási hely: Belgium
Itt vásároltam: Auchan (Brassó)
Ára: 14 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 9,5%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): 40
Színe: kissé opálos aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, háromféle komlók (Saaz, Styrian Golding, Citra), glükózszirup, élesztő
Típus: belga IPA (belgian strong ale)
A sör pontszáma: 9,5/10
Ebből fogyasszuk: trappista, vagy tulipán pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 5ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: határozottan igen
Weboldal: duvel.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése