2023. október 1., vasárnap

Magyarországot és Romániát is a sörrajongók figyelmébe ajánlják

Fotók: Pixabay

Legyen szó fesztiválokról vagy baráti találkozókról, Európa számos olyan országgal büszkélkedhet, mely elmondhatja magáról, hogy a világ legnépszerűbb söreinek az otthona. Javában zajlik az Oktoberfest, ám a sörínyencek nem csak Németországban próbálhatnak ki érdekes különlegességeket. Rangsorolták a legjobb európai sörös úti célokat, Magyarország és Románia is befért a top10-es listára.

A weloveholidays.com utazási portál a fesztivál örömére elkészített egy ranglistát azokról az európai országokról, melyekben nem fognak unatkozni a sörrajongók. A helyezések megállapításához figyelembe vették az adott ország sörkultúráját, a (kézműves) sörfőzdék számát, az exportált sörmennyiséget, az egy főre eső sörfogyasztást, az elérhető sörkóstolások, sörtúrák számát és persze a termékek éttermi árait. A kutatásban összesen 32 országot vizsgáltak meg, a top10-es listát pedig a fentebb említett faktorok figyelembevételével állapították meg.


Az aranyérmet nem meglepő módon Németország „vitte haza”, ahol több mint 1500 sörfőzde várja a vendégeket. Az országban szép számmal (8,7 milliárd hektoliterrel) állítanak elő söröket – nem meglepő, hogy számtalan fajtát is exportálnak. Második helyen Csehország végzett, ahol az egy főre eső sörfogyasztás majdnem elérte a 182 litert. Az országban igen jelentős a sörkultúra is, legelőször nagyjából 993-ban kezdtek söröket gyártani. Emellett történelmi jelentőségű főzdék sora várja a szomjas látogatókat, és persze ki ne ismerné a világ egyik leghíresebb cseh sörét, a Pilsner Urquellt. A dobogó alján Hollandia, a Heineken és a Grolsch hazája áll. Az országban tradicionális és szokatlan sörökből is bőséges a kínálat, melyeket többféle sörkóstoló keretében próbálhatnak ki az emberek. Érdekesség, hogy a vizsgált országok közül Hollandia számít a legnagyobb exportőrnek, ahol nagyjából 24 milliárd hektoliternyi sör hagyja el az ország határait.

A 10-es listát Magyarország zárja, ahol az elemzés szerint egyre inkább erősödik a kézműves, illetve a kisüzemi sörfőzés. Ezen felül egyre több egyedi sör kerül a piacra, „Budapest romkocsmái pedig eklektikus és páratlan környezetet biztosítanak a sörivóknak”. A rangsor kilencedik pozícióját Románia foglalja el, ahová az alacsony árak vonzzák a sörturistákat, s nem utolsó sorban a sörfőzdék kínálata is az odalátogatás mellett szól.


A teljes lista így néz ki: 1. Németország, 2. Csehország, 3. Hollandia, 4. Egyesült Királyság, 5. Lengyelország, 6. Spanyolország, 7. Belgium, 8. Franciaország, 9. Románia, 10. Magyarország, 11. Olaszország, 12. Ausztria, 13. Portugália, 14. Írország, 15. Horvátország, 16. Bulgária, 17. Szlovénia, 18. Litvánia, 19. Bosznia-Hercegovina, 20. Görögország, 21. Lettország, 22. Montenegró, 23. Svájc, 24. Észtország, 25. Moldova, 26. Ciprus, 27. Dánia, 28. Málta, 29. Svédország, 30. Finnország, 31. Izland, 32. Norvágia. (Forrás: Drive Magazin)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése