2018. október 26., péntek

Tök jó sör

Fotó: vinepair.com
Igenis van idénysör ősszel és télen is. Most amikor a piaci szezon egyik nagy sztárja a sütőtök, a sörös palackból sem hiányzik. Egy spanyol és egy magyar főzde is rákattant.

A nyáron a Padrón paprikasörrel jelentkező Estrella Galicia bevállalós sörmestere most újabb húzással lepte meg a fogyasztóit. Úgy döntött, miután a sütőtök októberben elérte ideális érettségét, nemcsak levesek és ételek egyik kedvelt alapanyaga lehet. Luis Alvar sörmester sütőtökpüré és vaníliarúd hozzáadásával készített főzetet. Az eredmény: édes árnyalatú és fűszeres jellegű, a komló keserűséget megfelelően egyensúlyozó ital. Ugyanakkor a kétféle árpamaláta benne pirított/füstös gabona ízt és karamell árnyalatot ad. A vaníliás sütőtök sör aranysárga színű, közepesen testes, csontszínű habbal, alkoholtartalma 5,5%, hordós és palackozott változatban 10 000 literes mennyiségben jut el a fogyasztókhoz mostantól – október 24-e a hivatalos bemutatásának és debütálásának a napja. Elsősorban sertés és baromfihúsos ételekhez ajánlják, de almás pitéhez és mandulás süteményhez is. 

Fotó: estrellagalicia.es
Hasonló tök jó sör után vágyakozó magyarországi sörkedvelőknek azért nem kell repülőjegyet venni. Ugyanis Monyóék – Monyo Brewing Co. – már tavaly ősszel is készítettek egy fűszeres sütőtöksört, a Pumpkin Ale-t. Egy amerikai sörfőzővel együtt találták ki a receptjét azzal a céllal, hogy összhatásában kellemes desszertélményt nyújtson és felidézze az amerikai „pumpkin pie” (tökös pite) ízvilágát. 

Fotó: Facebook / Monyo Brewing Co.
Annak ellenére, hogy a tavalyi változat is kedvelt volt, az idén ősszel újdonságként inkább sütőtökös Radical Baltic Portert főzték. A sütőtök nem túl intenzív ízét egy krémesen malátás, diós és tejkaramellás ízvilággal egészítették ki, ami jól passzol hozzá. Az eredetileg a Baltikumból származó, a klasszikus angol portert helyettesítő stíluson belül könnyebben fogyasztható, alacsonyabb alkoholtartalmú (6,5%) sörital szénsavazása frissítő, apró buborékú (a lágerezésnek köszönhetően), jól csúszik édesburgonyával körített füstölt és grillezett húsokhoz. (Forrás: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése