2020. február 17., hétfő

Guinness West Indies Porter

Egy újabb guinnesses sör, amelyet tavalyi írországi kirándulásunk utolsó estéjén kóstoltunk meg. S mit ad Isten, ez is finom volt! A dublini gyár 2014 szeptemberében jelentette a Guinness West Indies Porter (a Guinness Dublin Porter mellett) gyártásának beindítását, a különleges folyékony kenyeret pedig egy 1801-ből származó recept illette meg, ezt felfrissítettek az ír sörmesterek, és ennek alapján főzik most a gyorsan nagy rajongótáborra találó habos nedűt. A retrós fílinget egy régies üveg és régimódi sörös címke egészíti, amitől az embernek az az érzése támad, hogy egy több száz éves seritallal van dolga.


Egy pintes pohárba öntöttem ki a koromfekete színű sört, amelynek a dús és apró szemű, bézs habkoronája sokáig megmaradt. Illata édeskés, ez pedig pörkölt karamelles és étcsokoládés jegyekkel egészül ki.

 
Íze is édes, ám ebben az esetben egy kellemes keserűséget is éreztem. Ezek mellett minden egyes kortyban ott van a csokoládé és a kávé zamata is, a közepesen teste porter (lásd a Sörlexikonban) enyhén szénsavas, ettől pedig krémes ez a Guinness.

 
Nagyon gondosan és roppant szakértelemmel rakták össze ezt a sert, amelyet az első kortyától az utolsóig élveztem, s erre is csak azt tudom mondani, nagyon kár, hogy itthon nem lehet kapni. Mindenképp meg kell kóstolni, így legyetek szemfülesek, és ha valahol találkoztok vele, feltétlenül vegyetek belőle. Egészségünkre!


Gyártja: Guinness Ltd.
Származási hely: Írország
Itt vettem/kitől kaptam: SuperValu (Carrigaline, Írország)
Ára: 15,50 lej (3,25 euró)
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 6%
Balling-fok (szárazanyag-tartalma): -
Keserűségi index (IBU): 50
Összetevők: -
Típus: fekete sör (Porter)
Színe: koromfekete
A sör pontszáma: 8,5/10
Ebből fogyasszuk: pintes vagy shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: határozottan
Weboldal: www.guinness.com
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése