2020. július 9., csütörtök

Bernard Černý Ležák 12°


A brassói Auchanban hozott össze a sors ezzel a barna seritallal, amit a csehországi Humpolecban főz és palackoz a Bernard családi sörgyár. Ennek a története 1597-ig nyúlik vissza, s akkortájt évi 2000 hektoliter habos nedű készült a Prágától 90 km-e található településen. A XIX. század végére nagyipari vállalattá nőtte ki magát Bernard, ám a vállalat mai formája az 1991-es privatizáció után alakult ki, és jelen pillanatban tizenötféle habos nedűt készítenek. De elég a történelemből, s térjünk vissza magához a sörhöz, amelyről ez idáig oly keveset tudtam.


A roppant elegáns külsejű Bernard Černý Ležák 12°-t négyféle malátából készítik, s a gyártó szerint ennek a pasztörizálatlan és szűretlen folyékony kenyérnek a második erjesztése a dombornyomatos csatos üvegben megy végbe. Színe sötétbarna, nagy szemű bézs habkoronája puhának és tartósnak bizonyult. Illat a barna sörök aromáját idézi: komlós, egyszerre kesernyés és édes, amit nagyszerűen egészít ki a karamell, a csokoládés kávé aromája. Íze finom, érezni benne a komlót, a malátát, ehhez pedig remekül társul a csoki, a pörkölt kávé, a karamell zamata, s az egész együtt egy kellemes ízkoszorút formál, amit nem lehet megunni.


Alacsony szénsavassága krémességet kölcsönöz a sörnek, utóíze száraz, ám itt is érezni a komlós kesernyésségét és a pörkölt malátát. Egy szó, mint száz: finom és jó ez a cseh ser, s ha alkalomadtán az ember valami zamatosat inna, simán kifizeti érte a kevéssel több mint 10 lejt. Én biztosan újra megteszem. Csak ajánlani tudom, és egészségünkre!


Gyártja: Rodinný pivovar Bernard
Származási hely: Csehország
Itt vettem: Auchan (Brassó)
Ára: 10,40 lej
Kiszerelése: csatos üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5%
Szárazanyag-tartalma: 12°P
IBU (keserűségi egység): 24
Összetevők: víz, árpamaláta, komló és élesztő
Típus: dark lager (barna sör)
Színe: sötétbarna
A sör pontszáma: 8/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.bernard.cz

                                                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése