2020. július 8., szerda

Bere á la Cluj: mi a titka a kolozsvári sörforradalmárok kézműves sörének?


Fotó: Facebook | Bere à la Cluj
A sörmanufaktúrákban készített italok ára jóval magasabb az ipari termékekénél, de különleges ízviláguk miatt igen népszerűek az ínyenc fogyasztók körében. A Bere á la Cluj –ahogy a neve is mutatja –, kolozsvári kezdeményezés, amely 2017 környékén kezdte meg tevékenységét Romániában. Vigh Ferencz ügyvezető és tulajdonos elmondta, mindannyian rajonganak a világűrért, ezért eleinte a "Cosmospolit" néven akarták felépíteni a brandet, azonban erről hamar le kellett mondaniuk, mert ezt a kifejezést nehezen jegyzik meg a fogyasztók, és a turisták amúgy is előszeretettel választják a "Kolozsvári sört".

Annak idején Magyarországon találkoztak a kézműves sörökkel, amelyek számukra sokkal nagyobb élményt adtak a szokásos termékeknél, ráadásul nem is fájt a fejük másnap. Ezek az élmények egy újabb löketet adtak egy manufaktúra létrehozásához. Először Magyarországon, bérelt hordókban készítették a "Kolozsvári sört", de mint elmondta, a sör készítésének folyamatát el kellett sajátítaniuk, ebben egy magyarországi sörmester volt a segítségükre. A hazaköltözés olyan szempontból volt nehéz, hogy ugyanazt a terméket más felszereléssel és más minőségű vízzel kellett elérjék. Ennek kialakítására csak idővel tudtak megfelelő tőkét szerezni.

A sörkészítés folyamatát személyesen mutatta meg a Pénzcsinálóknak:


Érdeklődtünk arról is, hogy a világjárvány miként hatott a forgalomra, lévén hogy a kocsmák és éttermek bezárásával nagyon visszaesett a kereslet az ilyen típusú termékek iránt. Vigh Ferencz bizakodón értékelt, mint elmondta, ebben az időszakban maguk mellé vettek amatőr sörfőzőket, lehetőséget adtak nekik, hogy lefőzzék a saját söreiket a manufaktúra felszerelésével. Érdekességként hozzáfűzte, nemcsak ők tanították a sörfőzőket, hanem maguk is sajátítottak el újdonságokat. Természetesen most náluk is visszaestek az eladások, de ettől függetlenül sok sörkedvelő kitartott mellettük, ami egy olyan visszajelzést adott számukra, hogy mindenképp megérte az elmúlt három év befektetése. (Forrás: penzcsinalok.transindex.ro | Kádár Kata, Tóth Helga) 
                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése