2021. július 28., szerda

Edelweiss Weissbier Hefetrüb



A Gösser Spezial után az Edelweiss Weissbier Hefetrüb a második osztrák ser, ami bekerült a blogunk sörgalériájába. A mostani tesztalanyunk egy szűretlen búzasör, amit a „sógorok” legnépszerűbb ilyen típusú habos nedűjeként tartanak számon. Nevét a havasigyopárról kapta, s még most is egy, az 1646-ban meghonosított módszer alapján főzik, olyan recept szerint, amely az 1475-ben alapított Hofbräuhaus Kaltenhausenhez (Ausztria legrégebbi búzasörfőzdéje) köthető. Maga az Edelweiss márka ehhez képest fiatal, hiszen csak 1986 óta készítenek ezzel a névvel sört, de azóta töretlenül felívelőben van a hírnevük. Hogy mennyire jó munkát végeznek az Alpok lábánál fekvő sörgyárban (Brauhaus Zipf), az tükrözi a legjobban, hogy az Edelweiss az évek során rengeteg díjat bezsebelt, ezek között ott van a Hefetrüb által a 2012-es World Beer Cupon szerzett bronz- és a 2020-as European Beer Star vetélkedőn elnyert ezüstérem.



A roppant megnyerő külsejű Edelweiss Weissbier Hefetrüb színe opálos aranysárga, illata könnyed, édes és búzás, dús fehér habkoronája rugalmas, sűrű, valamint krémes. Íze nagyban hasonlít az aromájához: határozottan búzás, finoman banános és édes. A korty elejét a búzamaláta édessége és az élesztő fűszeressége dominálja, majd ezt követően jön elő a banános, gyümölcsös karaktere, a vége – akárcsak az utóíze – kissé kesernyés és meglehetősen édes.


 
A közepesen testes szűretlen Hefetrübhöz remekül passzol a lágyabb szénsavassága, amitől egészen frissítő ez a folyékony kenyér. Jó az ár/érték aránya is, hiszen kevesebb, mint 8 lejért egy elfogadható búzasört kapunk, amit csak ajánlani tudok. Nemrégiben felfrissült az Edelweiss külleme, így nem kell meglepődni, hogy nem ez a zöldes címke köszön vissza a boltok polcáról. Egészségünkre!



Gyártja: Brau Union Österreich
Származási hely: Ausztria
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 7,79 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5.3%
Eredeti extrakttartalom: 12.3ºB
IBU (keserűségi index): –
Színe: opálos aranysárga
Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, komló, sörélesztő
Típus: búzasör (weissbier)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: búzasörös pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: edelweissbier.at


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése