2023. június 29., csütörtök

Affligem Dubbel

Nagyon gyorsan repül az idő, s most látom, hogy legutóbb egy éve írtam véleményezést belga sörről. Akkor a nyolcasra értékelt Kasteel Rouge volt a terítéken, most viszont a legendás Affligem apátság duplája került górcső alá. Korábban már teszteltem az Affligem Brouwerij szőkéjét, a Blondot, amely nagyon ízlett, így erősen bíztam abban, hogy a Dubbel is tetszeni fog... Előlegben csak annyit árulok el, hogy egyáltalán nem kellett csalódnom az apátsági barna sörben, amely a testvéréhez hasonlóan szintén nyolcast kapott.


A felsőerjesztésű Affligem Dubbel 2015-ben aranyérmes volt a Meiningers International Craft Beer Awardon (Németország), 2007-ben a European Beer Staron (Németország) és 2011-ben az International Beer Challenge Awardon (Egyesült Királyság) kapott ezüstérmet. Az ilyen pedigrével és közel egy évezredes múlttal, hagyománnyal rendelkező sötétbarna nedű illata tiszta, édeskés, szirupos, pörkölt malátás, kesernyés, lágy, amit egy kis sherrys jelleg egészített ki.


Habkoronája világosbarna színű, dús, apró szemű, meglepően kemény, és akár borotválkozni is lehetett volna vele, továbbá lassan apadt el és csipkézetten megtapadt a pohár falán. Íze határozottan malátás és édes, kellemes a fűszerezettsége. Erősen szénsavas, így a kortyérzete kicsit csípősnek tűnt, de ez egyáltalán nem volt zavaró.


Valamiért kissé vizezettnek éreztem, lágy gyümölcsössége, frissítő citrusossága háttérbe szorítja a karamelles, pörkölt, kesernyés komlós zamatot. Csupán 6,8 százalékos az alkoholtartalma, de erősnek tűnt, összességében azonban finom és nagyon különleges. A lecsengése viszonylag száraz és édes, és én ezt az aromájától kiindulva, az ízén át egészen az utóízéig elkísérő édességét nem tudtam teljesen elfogadni, így számomra ez a legnagyobb negatívuma a seritalnak. Ennek ellenére csak ajánlani tudom, s nemcsak a kalandos kedvű sörszeretőknek, hanem mindenkinek, aki egy jó habos nedűvel kényeztetné magát. Egészségükre!


Gyártotta: Affligem Brouwerij
Származási hely: Belgium
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 7,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 6,8%
Eredeti extrakttartalom: 15.4°P
IBU (keserűségi index): 21
Színe: barna
Összetevők: víz, árpamaláta, glükózszirup, fűszerek, komló, komlókivonat, cukor, élesztő
Típus: barna sör (belgian dubbel)
A sör pontszáma: 8/10
Ebből fogyasszuk: trappista vagy tulipánpohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8–10ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: affligembeer.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése