2023. június 8., csütörtök

Bârlog Legenda lui Matei Corvin


Az Ursus Breweries 2019-ben indította el a Bârlog-projektjét, amellyel azt célozta meg, hogy a kolozsvári gyökerekkel rendelkező vállalatnak is legyen saját kézműves söre. Az egykori kincses városi sörgyárban rendezték meg a mikrofőzdét, melléje nyitottak egy kocsmát, egy bemutatóüzletet és jelenleg hétféle sör készül náluk. A Bârlog az erdélyi, romániai történelemből merítkezve választotta a habos nedűinek a neveit: Paloșul Lui Ștefan (IPA), Legenda Lui Matei Corvin (pale lager), Țeapa Lui Vlad (red ale), Enigma Lui Negru Vodă (porter), Coșmarul lui Baiazid (wheat beer), Pana lui Viteazu’ (pilsner). A termékpalettájuk nemrégiben kibővült egy New England IPA-val is, amit Hazy Docra kereszteltek.



Nekem elsőre a Bârlog Legenda lui Matei Corvin került a kezembe, amivel a készítők az igazságos Mátyás király előtt akarnak, szeretnének tisztelegni. A Kolozsvár főterén található Mátyás-szobor köszön vissza a narancssárgás sörös címkéről. Ezen név mellett a rézsárga színű főzet típusa is leolvasható: a főzde az egyszerű lagert lecserélte a hangzatosabb Cluj Craft Lagerre. Ez egyszerű népbutítás, hiszen ettől nem lett jobb a sörük.


A Legenda lui Matei Corvin illata édeskés – szerintem túlzottan is –, malátás, és semmilyen lageres karaktere nincs. Kis szemű, tömör és hófehér habkoronája gyorsan elillant, de csipkésen megmaradt a pohár falán. Íze enyhén édes, kissé karamelles, ami kellemes kesernyés jegyekkel egészül ki. Valamelyest citrusos is, de igazából semmi extra. Kézművesnek mondják, szánják, de összességében nagyüzemi sörnek tűnik. Kellően szénsavas, szájérzete egy picit csípős, ám ez egyáltalán nem zavaró. Utóíze kesernyés, és azt kell mondanom, hogy van, ahová még fejlődni.


Én még 2021 márciusában teszteltem ezt a kolozsvári folyékony kenyeret, azóta megjelent a sör 2.0-s változata is (Bârlog Legenda lui Matei Corvin 2.0), ami remélem finomabb az elődjénél. Ha megkóstolom, akkor arról is referálok. Egészségünkre!


Gyártotta: Ursus Breweries
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 7,89 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4,7%
Eredeti extrakttartalom: 12.5°P
IBU (keserűségi index): 30
Színe: rézsárga
Összetevők: víz, kétféle árpamaláta (Pale, Caramel), háromféle komló (Magnum, Hallertau Mittelfr, Tettnanger), sörélesztő
Típus: világos sör (pale lager)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: lageres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 4–7ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: barlog.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése