Elkészült a skót BrewDog és abudapesti First Craft Beer sörfőzdék első kollaborációs főzete,a Komondor Hazy Dupla IPA. Ők az első magyar sörfőzde, akik
együttműködnek a BrewDoggal.
Fotó: Brewdog |
Aki kicsit is jártas a kraftsörvilágban, az biztosan ismeri a skót BrewDog sörfőzdét. Ők azok, akik Európában elsőként mutatták meg, mennyivel több van a kraftsörökben a már unásig ismert lagereknél. 2007-es indulásuk óta megállíthatatlanul fejlődnek, mára évi több mint 800 ezer hektoliter sört főznek le, három sörfőzdéjük van, így a nemzetközi sörpiac megkerülhetetlen szereplőjeként ismeri őket mindenki. Első igazán zajos sikerüket az azóta is sokmillió sörfogyasztó által elismert Punk IPA hozta el.
A First Craft Beer ezt az utat szerette volna követni, a hazai főzdék között elsőként hoztak létre sörfőzdéhez tartozó, 10 sörcsappal felszerelt speciális kóstolótermet, taproomot, melyből üvegablakokon keresztül maga az üzem is látható. A különleges kraftsörök készítése mellett a söredukációra is hangsúlyt helyeznek.A Komondor sajtótájékoztatóján is tartották magukat ehhez, izgalmas főzdetúrával tágították a jelenlévők fejét a sörkészítés alapvetéseiről. Kurucz Gergely és Kurucz Dániel alapító-tulajdonosok szerint a hazai sörforradalom célja a mennyiségi helyett a minőségi sörök főzése, és az újdonságra törekvő és kíváncsi sörfogyasztási kultúra meghonosítása: „Azt akarjuk, hogy a magyarok elfelejtsék a rossz minőségű, ízetlen posztszocialista lagereket.”
A Komondor Berlinben, a Budapest Weisse Újpesten készült el
„Aközös főzés legtöbbször
valamilyen informális találkozón merül fel. Egy nemzetközi
sörfesztiválon egymás mellett van a standunk, véletlenül épp
ugyanolyan stílusú sört készítettünk, és ezt szóba hozzuk,
személyesen viszünk ki egy megrendelést egy külföldi partnerhez,
amit utána hivatalos megkeresés és közös tervezés,
receptkidolgozás követ” – mondta el Kocsis Dani export manager,
aki így folytatta: „A kisüzemi sörfőzés elmaradhatatlan része
egymás támogatása, más sörfőzdék megismerése, a többiektől
való tanulás – egy kollaborációs sör elkészítése pedig
tökéletes alkalom ezek gyakorlására.”
A First 2020 óta a BrewDog egyetlen
magyarországi importőre, így a kapcsolat már megvolt, a Komondor
közös receptje elmondásuk szerint gyorsan elkészült.
Hagyományosan azok a főzdék adják a dizájn ötletét, ahol
fizikailag készült a sör. Így a First örömmel vette a BrewDog
Berlin által javasolt Komondor nevet, mely egyszerre magyaros és
brewdogos is.
Felsőerjesztésű, szűretlen, ködös és 7%-os | Fotó: Forbes |
Maga a sör egy 7%-os Hazy Dupla IPA –
a szokásosnál magasabb alkoholfokkal, amiről a sajtótájékoztató
és a főzdetúra izgalmai alatt könnyen elfelejtkeztem. A
felhasznált maláták miatt kicsit édeskésebb alapízű, mégis
nagy komlómennyiséggel készített, elsősorban keserű,
felsőerjesztésű, szűretlen, ködös, azaz hazy sör.
A recept megalkotásánál cél volt,
hogy az aromákat, ízeket nagy mértékben biztosító újvilági
komlók mellett (Ahtanum, Mosaic) a hagyományos európai stílust és
elsősorban dinnyés jegyeket képviselő német Huell Melon
komlófajtából is kerüljön a sörbe, megadva ezzel a
közép-európai csavart ennek a hagyományosan angolszász
sörfajtának.
Négyszáz kiló málna került a tartályba
Akollaboráció budapesti sörét is lefőzték már, mégpedig a BrewDog Berlin sörfőzőmesterének budapesti látogatása alatt. Robert Thamm és a magyar csapat közel 400 kilogramm málnával ízesítette a joghurttal savanyított első Budapest Weisse fantáziastílusú sört. Míg a Komondor már kapható, a kellemesen fanyar Budapest Weisse-re még pár hetet várni kell.
Fotó: FIRST Craft Beer |
A First kifejezetten szeret kísérletezni, 2018-óta évente átlagosan több mint 25 különböző új sört dobnak a piacra, melyek többsége egyszeri főzetként tökéletesen alkalmas arra, hogy új stílusokat, alapanyagokat, sörkészítési technológiákat mutasson be. Aktív résztvevői az európai sörfeszteknek, tap takeoveröknek (jellemzően külföldi főzdék párhuzamosan több főzetének csapraszúrása egy sörbárban) és kollabfőzéseknek – idei 25 új megjelenésük több mint fele együttműködéssel készült. Jártak Dániában, Hollandiában, Finnországban, Csehországban és Szlovákiában is. Az évben a második BrewDog-kollab mellett közös sörük készül a romániai Hop Hooligansszel, a norvég Amager Bryghusszal, a dán Dry & Bitterrel – és ezek csak a nemzetközi szinten legismertebb nevek. (Forrás: Forbes / Nagy Nikolett)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése