2023. július 27., csütörtök

Bârlog Paloșul lui Ștefan


Egy lager és egy porter után következzen a Bârlog egy másik különlegessége, a Paloșul lui Ștefanra keresztelt IPA. A sárga-zöld alapú címkéről nem más, mint Ștefan cel Mare néz le ránk, aki egy komlótoboz formájú pallossal az egyik kezében, a másikban pedig egy hatalmas karddal áll diadalmason a lekaszabolt ellenségei fölött. Egy picit szürreális a kép, de az Ursus Breweries marketingesei így próbálnak tisztelegni Moldva egykori hős fejedelme előtt. A csatajelenet mellett minden szükséges információ leolvasható az egyedi sörös címkéről, így azt is megtudjuk, hogy négyféle árpamalátával és háromféle komlóval készítették a Paloșul lui Ștefant.


Egy koktélos pohárba öntöttem ki sört, amelynek illata határozottan ipás, finoman komlós, citrusos, fűszeres és meglepően kellemes. A sötét aranysárga főzet habkoronája törtfehér színű, dús és kis szemű, emellett nagyon lassan apadt. Testes, íze elsősorban gyümölcsös, citrusos, amit egy kellemes kesernyés zamat font körül. A korty eleje vizezettnek tűnt, a vége pedig túlzottan semlegesnek. Ami e két véglet között van, az élvezetes: komlósság, olajos textúra, halvány édeskés malátaság.


Megfelelően szénsavas, utóíze pedig kesernyés-komlós. Összességében egy meglepően jó IPA-val rukkolt elő a Bârlog, amelyet van hová még fejleszteni. A kolozsváriak meg is tették, ugyanis nemrégiben piacra dobták a Paloșul lui Ștefan 2.0-t, ez várhatóan még finomabbra sikeredett, mint az általam tesztelt elődje. Ha majd megkóstolom, akkor arról is referálok, de addig is ez az india pale ale simán megér egy-két próbát. Egészségünkre!


Gyártotta: Ursus Breweries
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 8,49 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 6,3%
Eredeti extrakttartalom: 14ºP
IBU (keserűségi index): 45
Színe: sötét aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta (Pale, Munich, Caramel, Black), komló (Magnum, Citra, Cascade)
Típus: IPA (india pale ale)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: shakeres vagy tulipánpohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7–10ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: barlog.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése