2023. július 25., kedd

Bârlog Enigma lui Negru Vodă


A Legenda lui Matei Corvin után következzen a Bârlog második söre, az Enigma lui Negru Vodă. A serital neve már sejteti velünk, hogy nem egy mindennapi habos nedűvel van dolgunk, ugyanis a nagyító alá ezúttal egy igazi fekete sör, azaz egy 6 százalékos alkoholtartalmú porter került. A sötétkék alapú címkéről, gondolom, a páncélruhába öltözött, koronával a fején és karddal a kezében a díszes trónján ülő Negru Vodă köszön vissza, aki a legendák szerint Havasalföld (Țara Românească) alapítója és első uralkodója volt.


Én egy egyszerű talpas pohárba öntöttem ki ezt a kolozsvári és kézművesnek nevezett sört, amelynek az illata karamelles, pörkölt malátás, kávés és számomra halványan édeskés volt. A Negru Vodă habkoronája barnás, kis szemű, tartós és meglehetősen dús.


Íze édeskés, pörkölt gabonás, karamelles, amit egy határozott étcsokoládés, kávés zamat egészít ki, a háttérben pedig egy halvány keserűséget is éreztem benne. Nekem elsőre vizezettnek tűnt, de nem az, mivel ennek a porternek az íze gyorsan elillan, feledésbe merül. 


Testes, lágy a szénsavassága, nem érződik rajta az alkohol, finom, de hiányzik belőle a karakteresség, a sörtípus karcossága. Utóíze kesernyés. Itatta magát, de ebből a Bârlogból kettőt egymás után nem tudnék legurítani. Egy gyenge hatosra értékeltem, ám még így is ajánlom a kalandvágyó sörkedvelőknek. Egészségünkre!


Gyártotta: Ursus Breweries
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 8,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 6%
Eredeti extrakttartalom: 16ºP
IBU (keserűségi index): 30
Színe: fekete (EBC: +40)
Összetevők: víz, árpamaláta (Pale, Munich, Caramel, Black), komló (Magnum)
Típus: fekete sör (porter black)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: pintes vagy shakeres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7–10ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: alkalomadtán igen
Weboldal: barlog.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése