2023. július 12., szerda

Primátor IPA

A cseh Primátorra úgy tekintek, mint egy régi ismerősre, akivel már lehúztunk egy-két jó bulit. Kapcsolatunk valamikor 2017-ben kezdődött, amikor bemutatta az English Pale Ale cimboráját, majd 2020-ban több hétvégén át Dark, Stout és Weizen haverjaival ütöttük el az időt a tábortűz mellett, a kocsmában vagy éppen éjszakába nyúló baráti beszélgetések alkalmával. A soron következő három esztendőben csak egyszer adott jelt magáról: még 2021-ben, egy ártatlan vasárnap délután azzal keresett meg, hogy itt az új barátja, az IPA, és róla kellene írjak egy pár kedves sort.

Akkor sietve annyit mondtam, hogy jó, de csak most 2023 júliusában elérkezett az idő, hogy betartsam az adott szavamat. A jó munkához idő kell – tartja a közmondás, és bízom abban, hogy rég nem látott barátom nem fog bennem csalódni.


Az általam megkóstolt, tesztelt és véleményezett, hatszorosan – közülük talán a 2019-ben a londoni The World Beer Awardson szerzett első helyezés a legjelentősebb – díjazott Primátor IPA már javából a cseh sörgyár kézműves vonalát képviseli, az egyszerű és a jól letisztult megjelenése pedig egy kis prémium érzéssel is megdobja ezt a sötét aranysárga színű főzetet.


Illata határozottan komlós és jellegzetesen ipás, amit egy kis gyümölcsös-citrusos felhang egészít ki. Én egy koktélos pohárba öntöttem ki a sert, fehér habkoronája kis szemű, kémény és meglepően tartós volt. Íze nagyban hasonlít az aromájához: egyértelműen komlós, virágos, gyümölcsös, kesernyés, és ez a


zamatkavalkád egy halvány édeskés jelleggel társul. Finom, de van neki egy karcossága, ami még izgalmasabbá teszi a Primátor IPA-t. Kellemes, szénszavas, s bár a hétköznapi sörökhöz viszonyítva magasabb az alkoholtartalma, ez egyáltalán nem érzőzik rajta. Utóíze kesernyés, és azt kell mondanom, hogy összességében ez egy jó sör. Csak ajánlani tudom, és nemcsak az india pale ale kedvelőinek. Egészségükre!

Gyártotta: Primátor a.s.
Származási hely: Csehország
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 10,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 6,5%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): 65
Színe: sötét aranysárga (EBC: 22)
Összetevők: víz, árpamaláta (Pilzeni, Müncheni, Karamell), búzamaláta, komló (Summit, Chinook, Cascade, Triskel, Citra, Galaxy), komlókivonat
Típus: indian pale ale (IPA)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: shakeres vagy tulipánpohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: primator.cz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése