2024. június 22., szombat

Nem találja ki, hol a legdrágább egy korsó sör Európában...

Fotók: Pixabay

Az alkoholos italokban Budapest és Bukarest is olcsónak számít, sör tekintetében szintén az olcsó városok között szerepel. De vajon hol a legdrágább, illetve a legolcsóbb egy korsó sör a kontinensünkön? Egy megélhetési költségeket összegző oldal összeszedte az európai sörárakat.

A sör és a foci szimbiózisban él, így a nagy nemzetközi labdarúgó-bajnokságok ideje alatt a csapatok teljesítménye mellett a habzó ital közgazdaságra gyakorolt hatása a másik téma. Ebből az apropóból, a Numbeo, a saját felhasználói által generált, a világ nagyvárosainak megélhetési költségét összegző oldal megmutatta, milyenek a sörárak Európában. Az összegzés a csapoltsör-átlagárak trendjét mutatja, ami a foci-Eb egyes helyszínein általában centre pontosan 4 euró. A legviccesebb, hogy ezek az árak még csak nem is tartoznak a legdrágább kategóriába.


A legfrissebb adatok egyébként azt mutatják, hogy a csapolt sörök árai és az alkoholos italok általános árszínvonala között jókora különbségek vannak Európa-szerte. A sör ára éttermekben vagy pubokban a szófiai 2 eurótól a koppenhágai 8 euróig terjed az EU fővárosaiban – Rejkjavíkban például 10 euró, bár Izland nem tagja az uniónak.

Forrás: Numbeo, VG-grafika

Budapesten 2,5, Prágában és Bukarestben 2,4 euró egy korsó csapolt sör. A két előbbi város külsőbb kerületeiben találni 2 euró, vagy az alatti árszintet is prémium- (nem import) termék esetében. A sör árszintje megnőtt az elmúlt időszakban: a londoni 7,7 eurós sörárszint nem is olyan régen bőven 4 euró alatt volt, a német 4 euró pár éve 2 volt – írja a Világgazdaság. Az Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA), az Egyesült Királyságot és az EU tagjelölt országait is beleértve az izlandi Reykjavík vezeti a listát, sörönként 10 euróval, amit a norvég főváros, Oslo követ 9,6 euróval. Ezután Koppenhága és Helsinki következik, átlagosan 8 eurós sörárral, 7 eurót kell fizetni egy csapolt sörért Párizsban. A svájci Bernben 6,7 euróba kerül egy korsó ital.


Bár három város áll Stockholm előtt (6,7 euró), összességében az északi országokban a legmagasabb a sör ára Európában. Ezzel szemben az olyan városok, mint Kijev, Minszk és Kisinyov, lényegesen olcsóbb lehetőségeket kínálnak. Kijevben a legalacsonyabb, 1,1 euró a sörár, ezt követi Minszk 1,2 euróval és Kisinyov 1,3 euróval. Madridban és Lisszabonban a sörárak is viszonylag alacsonyabbak, csak 1 euróval járnak magasabban, mint Budapesten. (Forrás: Origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése