2025. június 22., vasárnap

Bere à la Cluj Polaris


Az Ursa Amar@, a CosmoBăut és a Gaura Neagră után ez már a negyedik  Bere à la Cluj-sör, amelyet kóstoltam és teszteltem, méghozzá egy szovátai kirándulás alkalmával. Az erdélyi kézműves főzde Baltic Porterét ajándékba kaptam, és már első ránézésre igazi különlegességnek tűnt.


Illatában gazdag kávé- és kakaójegyek köszönnek vissza, némi csokoládés édességgel megbolondítva. A kolozsvári éjfekete nedűt egy borospohárba töltöttem, vékony, apró szemű és világosbarna habja gyorsan elillant. Az egyszerű, de megkapó, kék színű címkén a Polaris név és az alatta ragyogó csillag is azt sugallja: nem mindennapi sörrel lesz dolgom.


Kortyolva hasonló élményben volt részem, mint amit az illata ígért: a gazdag kávé- és kakaóbabos ízeket pörkölt és csokoládés jegyek kísérték, és a háttérben diszkrét keserűség bontakozott ki. Testes, szénsavassága mérsékelt, karaktere határozott. Az alkoholtartalma meglehetősen magas (8%), ám ez kellemesen belesimul az ízprofilba, nem tolakodik, inkább csak megbújik a háttérben. Utóíze hosszan tartó, enyhén keserű és kávés, száraz, és ez az összkép még emlékezetesebbé tesz minden egyes kortyot és ezáltal a Polaris sört is.


Mindent egybevetve megérte megkóstolni, főleg annak, aki kedveli a sötét, karakteres söröket, és én szeretem ezeket a sereket, ha eddig nem említettem volna. A  Bere à la Cluj Polaris nálam egy erős nyolcast kapott a tízből, és mivel kell még íze is volt, szívesen bontanék belőle egy újabbat. Csak ajánlani tudom! Egészségünkre!


Gyártotta: Bere à la Cluj Kft.
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 8%
Eredeti extrakttartalom: 19ºP
IBU (keserűségi index): 30
Színe: fekete (EBC 50)
Összetevők: víz, árpamaláta, zabmaláta, élesztő
Típus: porter (baltic porter)
Ebből fogyasszuk: pintes, shakeres, vagy snifter-pohár
A sör pontszáma: 8/10 (Untappd: 3,71/5,00)
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése