Fotó: www.infostart.hu |
A Szlovák Sör- és Malátatermelők Szövetsége szerint az igazán jó sörkészítés maga a művészet. Saját sörének receptjét egyik üzem sem hajlandó elárulni. Jana Shepperd, a szövetség elnöke csupán annyit közölt a felmérés eredményét ismertető sajtóhírben, hogy a sörfőzési folyamat körülbelül egy hónapot vesz igénybe, és szinte hihetetlen, hány sörfajtát lehet előállítani négy alapanyagból: vízből, maláta árpából, komlóból és élesztőből.
Fotó: Pexels |
A szlovákok leginkább a klasszikus, alkoholos söröket szeretik, a megkérdezettek 72 százaléka azt mondta, hogy hetente legalább egy alkalommal biztos iszik sört. A férfiak 86, míg a nők 58 százaléka oltja szomját heti szinten legkevesebb egyszer ezzel az itallal. A válaszadók a csapolt söröket előnyben részesítik az üzletben megvásárolható üveges vagy dobozos sörökkel szemben. 2015 óta folyamatosan növekszik az alkohol nélküli sörök és a radlerek népszerűsége is.
A legjobban akkor csúszik a habos ital, ha azt közösségben fogyasztják. A szlovákok 37 százaléka heti egy alkalommal vendéglátóipari egységben issza meg a sörét. A leggyakrabban látogatott helyek között az éttermek szerepelnek, ahol valamit harapni is tudnak a keserű ital mellé, utána következnek a klasszikus sörözők, majd az egyedi vagy helyben főzött söröket kínáló helyek, végül pedig a bárok.
Fotó: Pexels |
Jana Shepperd emlékeztetett, hogy a sör megfelelő tárolása és kiszolgálása nagyban befolyásolja annak minőségét, és elengedhetetlen eleme a sörivással járó gasztronómiai élménynek. „A sörgyártó berendezés, a poharak tisztasága, a sör hőmérséklete és a csapolás módja kulcsfontosságú a sör minőségében” – jegyezte meg a szlovák sörtermelők szövetségének elnöke. (Forrás: Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése