2019. június 28., péntek

The Crafty Brewing Company Irish Stout


A helyi Lidl kínálatában fedeztem fel ezt az ír sört, amelyet idén az írországi kirándulásunk alatt is láttam az ottani Lidlben. Annak ellenére, hogy a sör nevében szerepel a The Crafty Brewing Company cégnév, ezt a habos nedűt nem ők, hanem a Rye River Brewing Company készíti, főzi. S hogy még legyen egy csavar a dologban, az ír manufaktúra egyazon sörét két név alatt árulja/forgalmazza: az egyik a The Crafty Brewing Company Irish Stout, ez kimondottan a Lildnek készül; a másik a McGargles Jim’s Stout volna, amely a sör eredetije lenne! Bonyolult?

A kézműves sör külleme egészen egyszerű: barna üvegre szürke színű, régiesnek tűnő címke került, amelyet egy jókora nagy bajusszal is díszítettek.


A sör koromfekete, habkoronája krémszínű, tartós és szépen tapad a pohár falához. Illata nagyon finom és intenzív: erőteljes érződik a pörkölt kávé és csokoládé benne. Az ízében is ugyanezeket a jegyeket lehet felfedezni, de mintha a pörkölt kávé zamata erősebb. A testes és száraz habos nedű utóíze nagyon kellemes, s úgy éreztem, hogy jól kiegyensúlyozódik benne az édes és a kesernyés aroma. 


Még az sem jelent különösebb gondot, hogy ennek az Irish Stoutnak kevésnek tűnik a szénsavassága, mivel minden egyes kortya finom. A stout szerelmeseinek csak ajánlani tudom, hiszen ez egy kifejezetten jó sör. Egészségünkre!


Gyártja: Rye River Brewing Company
Származási hely: Írország
Itt vettem/kitől kaptam: Lidl (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 6,99 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,5%
Keserűségi index (IBU): 44
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, élesztő
Típus: dry stout
Színe: fekete
A sör pontszáma: 8/10
Ebből fogyasszuk: pintes/shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése