2020. május 12., kedd

Guinness Draught


Tavaly áprilisban egy fantasztikus hetet töltöttünk Írországban, s kirándulásunk első megállója értelemszerűen Dublin volt, mivel ide érkezett meg a repülőgépünk. Csupán pár órát töltöttünk az ír fővárosban, ahol rövid túránk alatt felkerestünk egypár nevezetes turisztikai látványosságot, ám mielőtt továbbindultunk volna, még beüttök magunkat egy helyi kocsmába. És milyen sört ihat az ember egy dublini pubban? Természetesen egy csapolt (pint) Guinnesst. Pár órás gyaloglás után mennyei volt az a krémes és bársonyos habos nedű, s így nemrégiben rávettem magam arra, hogy górcső alá vegyem a nálunk is kapható üveges változatát.


A 330 ml-s kiszerelésű Guinness Draught-t szintén az íreknél palackozzák, így nem lehet panaszunk rá. Azaz lehet, persze csak annak, aki már megkóstolta a csapolt változatát is. A Dublinban elfogyasztott Guinnesst simán nyolcas fölé értékelném, ám az üveges és a dobozos (ezt is kihúztam a sörös bakancslistámról) ser csak jóindulattal kapott 7.5 pontot. Még így is kedveltem, s nyugodtan elmondhatom, hogy a Guinness a világ egyik legnépszerűbb söre, amelyről talán még az is hallott, aki nem szereti a folyékony kenyeret, vagy éppen nem mozog otthonoson azok világában... A szolid és elegáns külsővel rendelkező koromfekete Guinness illata határozottan kávés és malátásan édes.


Habkoronája dús, krémes és sokáig megmarad a pohárban. Már az első korty után felhúztam a szemöldökömet, hiszen elsőre vizezettnek tűnt, aztán jött a kávé és a pörkölt maláta zamata. Határozott komlóssága kellemes keserűséget kölcsönöz neki, amit roppant kiegészít a háttérben meghúzódó édeskésség. Sajnos a vizezett érzés nem múlott el egy-két korty után, hanem az utolsó hörpintésig megmaradt, amitől kissé hígnak tűnt a Guinness.


Ennek ellenére itatta magát, hiszen nem túl erős... Nem annyira finom, mint a csapolt dublini testvére, de úgy gondolom, hogy az íreknek nincs, ami miatt szégyenkezniük. A lagersörökhöz szokott lelkemnek igazi felüdülés volt ez a stout, amit csak ajánlani tudok. Egészségünkre!


Gyártja: Guinness Ltd. (St. James Gate Brewery)
Származási hely: Írország
Itt vettem: Lidl (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 6,99 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4,2%
Szárazanyag-tartalma: 9.87°P
IBU (keserűségi egység): 34
Összetevők: víz, árpamaláta, pörkölt árpa, komló és nitrogén
Típus: stout (fekete sör)
Színe: koromfekete
A sör pontszáma: 7.5/10
Ebből fogyasszuk: pintes vagy shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.guinness.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése