2020. május 5., kedd

Szent András Könnye


A Magyar Vándor és a Napkincs után következik a békésszentandrási főzde egy újabb sörkülönlegessége, azaz az áfonyás duplabak Szent András Könnye. Erről jut eszembe, hogy május 2-án múlt két éve, hogy nálunk terítékre került a Tiltott Csíki Jégáfonya Sör, ami a Natü Blonde mellett a legrosszabb minősítést, azaz csak egy pontot kapott. S akkor mi köze van egymáshoz e két habos nedűnek? Hát mindkettőben van áfonya, ám a Hargita megyei serital – ha egyáltalán lehet így nevezni azt – olyan messze van minőségben a magyarországitól, mint Makó Jeruzsálemtől... S ha már leszögeztük ezt, akkor lássuk, miből is lesz a cserebogár.


A fekete színű ser főzéséhez müncheni, melanoidin és pilseni malátát használtak, míg a Szent András Könnye markáns zamatát a Hallertau Perle komló adja. A sör ajánlott fogyasztási hőmérséklete 12–14 ºC között van, így a szokásommal ellentétben ezt nem hűtöttem be. Szépen szólt nyitáskor, sőt, egy picit ki is futott a palackból.


Barnás habkoronája dús, és szép a megjelenése, ám gyorsan elapadt. Illata gyümölcsös, s mivel áfonyás duplabak sörről beszélünk, intenzíven áfonyás. Nem émelygősen, hanem kellemesen. A testes folyékony kenyér íze is finom: a maláta mellett az egész sört a valódi áfonya zamata teszi kiegyensúlyozottá.


Kissé száraz, ám ennek ellenére lágy és krémes, az utóíze pedig némileg kesernyés. Úgy vélem, hogy a magas alkoholtartalommal rendelkező seritalt remekül összerakták, és készítői szerint a vadas ételekhez passzol nagyon. Érdemes kipróbálni, még annak is, aki nem szereti a gyümölcsös söröket. Egészségünkre!


Gyártja: Szent András Sörfőzde
Származási hely: Magyarország
Itt vettem: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 10,09 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 9%
Szárazanyag-tartalma: 22°P
IBU (keserűségi egység): 17
Összetevők: ivóvíz, árpamaláták, komlók, sörélesztő, áfonyasűrítmény
Típus: blueberry doppelbock (áfonyás duplabak)
Színe: fekete
A sör pontszáma: 7.5/10
Ebből fogyasszuk: talpas söröspohár, shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.szentandrassorfozde.hu                    
      
                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése